Toiletbezoekje verlinkt smokkel 88 kilo heroïne: Arnhemmer 9 jaar de cel in

Een 54-jarige inwoner van Arnhem is vrijdag in de rechtbank van Den Bosch veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van negen jaar. De man kreeg de straf voor zijn rol in de smokkel van 88 kilo heroïne en morfine. Een tweede verdachte kreeg zes jaar cel opgelegd.

 

Hij was nog maar een jaar vrij toen hij vorig jaar maart in een leegstaande loods in Drunen werd aangehouden.

De 54-jarige Arnhemmer had net een forse gevangenisstraf uitgezeten voor de smokkel van heroïne naar Servië. Dat rekende de rechtbank Oost-Brabant hem  zwaar aan in het vonnis voor zijn rol in de smokkel van 88 kilo heroïne en morfine, die verstopt was in de assen van een vrachtwagen.

Proeftijd

De in schijven verpakte heroïne die de politie in een bedrijfsloods aantrof.

De in schijven verpakte heroïne die de politie in een bedrijfsloods aantrof. © Politie

Hij zat nog in zijn proeftijd en dat was voor de rechtbank mede aanleiding om hem negen jaar onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. Een jaar bovenop de straf die officier van justitie Janine Kramer twee weken geleden had geëist.

In maart 2017 had de man in Arnhem een chauffeur uit Iran opgevangen die net een lading rozijnen naar Duitsland had gebracht. De Arnhemmer begeleidde de 38-jarige chauffeur naar de loods in Drunen en bestelde een monteur die vanuit Almere moest komen, zogenaamd om vastgelopen remmen te repareren. Op het moment dat de drugs bijna voor de dag kwamen, leidde hij de chauffeur af zodat de monteur de klus kon afmaken.

Alarm

En het was dat een van de aanwezigen in de hal naar de wc moest en daarbij een inbraakalarm in werking zette, anders was het lossen van de harddrugs ter waarde van 3 miljoen euro nooit ontdekt. De chauffeur en de Arnhemmer probeerden zich nog te verstoppen, de monteur niet.

De verklaringen van de monteur tijdens het onderzoek waren volgens de rechtbank zo consistent en gelijkluidend, dat hij niet moet hebben geweten waar hij in verzeild was geraakt. Een 45-jarige man uit Almere werd vrijgesproken.

Dat gaat voor de chauffeur niet op. Op handschoenen met daarin zijn DNA waren bovendien sporen van heroïne gevonden. Zes jaar gevangenisstraf.