Verdachte drugslab Zuidlaren: ‘Ik was met meubels bezig in die loods’

Zuidlaren / Emmen – ‘Ik ben absoluut tegen synthetische drugs. Het is dikke troep en het stinkt. Het zou uit de samenleving moeten verdwijnen.’ Dat zei de 63-jarige Emmenaar, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een drugslab in Zuidlaren, donderdag in de Asser rechtbank.
  • © Pixabay
    © Pixabay

De man werd op 6 april samen met twee andere mannen en drie vrouwen opgepakt in een loods aan het Bolwerk in Zuidlaren. Daar vond de politie vaten met chemicaliën die volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruikt werden voor de productie van speed en crystal meth. Ook werden een hennepkwekerij met driehonderd planten en 10.000 stekken gevonden.

Planten water geven

De Emmenaar zit sinds zijn arrestatie vast en verscheen donderdag voor het eerst voor de rechter tijdens een pro-formazitting. De man zei tijdens de dat hij niks wist van het drugslab. ‘Ik was een stichting voor autistische jongeren aan het oprichten en was bezig met meubels daarvoor in die loods. In ruil voor het gebruiken van de ruimte, gaf ik wel eens de planten water’, legde hij uit, verwijzend naar de hennepplanten.

Ook de vrouwelijke verdachten (38 tot 63 jaar) uit Groningen hielden zich bezig met het verzorgen van de hennepplanten. Zij werden drie dagen na hun arrestatie weer vrijgelaten.

Mannelijke medeverdachten

Een 34-jarige man zonder vast adres, die ook wordt verdacht van betrokkenheid bij het drugslab en de hennep is in mei na ruim een maand voorarrest vrijgelaten. Hij is nog steeds verdachte. Een 40-jarige Vietnamese medeverdachte blijft wel vastzitten, bepaalde de rechtbank donderdag. Dat geldt ook voor de hoofdverdachte uit Emmen.

Dat de Emmenaar het zwaar heeft in de gevangenis vanwege psychische klachten en suikerziekte, vindt de rechtbank geen reden om hem vrij te laten. Ook bestaat volgens de rechtbank de kans dat hij weer het verkeerde pad op gaat als hij vrijkomt.

De rechtbank wil de zaak op 21 augustus inhoudelijk behandelen. (ADP)