Verdachte tegen rechter: ‘Door de GHB doe je dingen die je anders nooit doe

DEN BOSCH – Twee afkortingen zijn typerend voor de Bosschenaar (33) die deze week terecht stond bij politierechter Kraniotis. Het gaat om ADHD en GHB. De rechter zweeg over de stoornis. Maar hij was duidelijk over de drug. Hij vertelde vaak te maken te hebben met verdachten die daar verslaafd aan zijn. ,,Ik ben nu van die rotzooi af’’, zei de verdachte. Maar hij was nog niet af van de twee diefstallen waarvoor hij naar de rechtbank  kwam.

,,Door de GHB doe je dingen die je anders nooit doet’’, zegt de Bosschenaar die met een opvallend enthousiast geroepen ‘yes’ in de zaal gaat zitten.

Hij werd in mei vorig jaar bij een Karwei-filiaal in Den Bosch betrapt bij de diefstal van een schaar en een rol tape. Dat gebeurde vijf maanden later in dezelfde stad bij een Praxis-filiaal bij het stelen van een fles metaalvernis en een kettingslot.

Mislukte relaties met een vrouw

Hij zegt er ‘eerlijk gezegd‘ niks over te kunnen vertellen. Met dank aan de aangifte kan de rechter wel wat bijzonderheden op een rijtje zetten. ,,Ik ontken niks’’, zegt de man als de rechter dat heeft gedaan.

Daarna neemt de rechter ruim de tijd om de persoonlijke omstandigheden van de verdachte te bespreken. De Bosschenaar zegt thuis te wonen na drie mislukte relaties met een vrouw. ,,Ik ging bij hun wonen en toen bleek dat ze borderline hadden. Alle drie dus. En met één van de vrouwen heb ik een kind’’, zegt de man.

,,Thuis gaat het niet geweldig‘’, zegt de rechter als samenvatting van een reclasseringsrapport. ,,Ja, ik woon weer bij mijn ouders. Zij hebben mijn schulden betaald. Maar ik krijg steeds te horen dan ik niks kan en het niks met mij wordt. Ik werk nu als stuwadoor en hoop snel te kunnen verhuizen.”

Over de GHB-verslaving is hij kort. Hij heeft anderhalf jaar gewacht op behandeling in een afkickkliniek. ,,En nu ben ik er zelf vanaf gekomen.’’

Aanmoediging

De officier eist voor beide diefstallen tweehonderd euro boete. Maar de rechter denkt er anders over. Hij vonnist voor de ene diefstal 200 euro boete en voor de andere legt hij dat bedrag voorwaardelijk op met een proeftijd van twee jaar. ,,Volgens de reclassering bent u clean. Het is goed dat u er zelf een punt achter heeft gezet. De voorwaardelijke boete moet u zien als een aanmoediging, omdat het u is gelukt om af te kicken van de GHB.’’

De officier vraagt of de man de volgende dag ook naar de rechtbank komt. ,,Dan staat u terecht voor verkeersovertredingen’’, zegt de officier. ,,Dat meen je niet’’, zegt de Bosschenaar. Hij stapt op en wenst de officier en rechter nog ’een prettige dag’.