Verdachten op vrije voet door fout van rechtbank

Een knullige vormfout van de Haagse rechtbank heeft ervoor gezorgd dat vier mannen die vast zaten voor het produceren van crystal meth door de officier van justitie noodgedwongen naar huis zijn gestuurd.

 

De crystal meth-makers liepen deze zomer tegen de lamp toen ze bij diverse bouwmarkten grote hoeveelheden gootsteenontstopper en aceton kochten. Omdat een winkelbediende van Hornbach wist dat je met die ingrediënten drugs kon maken, waarschuwde hij de politie. De recherche kwam na een zoektocht uit bij een illegaal laboratorium aan de Lichtenbergweg in Den Haag. Daar werden op 14 september een 36-jarige Mexicaan en drie Antillianen aangehouden op verdenking van de productie van crystal meth. De rechter-commissaris bepaalde kort na de aanhouding in de Haagse rechtbank dat de mannen veertien dagen in voorlopige hechtenis moesten. De Raadkamer verlengde de voorlopige hechtenis vervolgens met negentig dagen.

Onterecht

De advocaat van een verdachte herkende echter één van de drie rechters in de Raadkamer. ,,Het is dezelfde persoon als de rechter-commissaris”, vertelt hij. Zo’n ‘dubbele functie’ is verboden. En dus besliste de Raadkamer gisteren dat ze onterecht vastzaten.

Het OM laat weten de situatie te betreuren. ,,Dit betekent niet dat de verdachten niet verder zullen worden vervolgd.”