Vianees (53) vindt zijn rol bij drugssmokkel te klein voor 2 jaar cel

Een 53-jarige man uit Vianen stelde gisteren bij het gerechtshof dat hij slechts een kleine rol had bij een drugstransport van Oss naar Zweden in oktober 2013. De rechtbank veroordeelde de man in 2015 tot een celstraf van 2 jaren. Die straf vecht de man aan.

 

De 53-jarige Vianees stapte in oktober 2013 bij een 50-jarige man uit het Brabantse Lith in de auto. „Ik reed met hem naar een industrieterrein in Oss”, vertelde de verdachte gistermiddag bij zijn hoger beroep in Den Bosch. Hij hoorde volgens eigen zeggen pas dat er hasj in de auto zat, toen de Brabander deze begon over te laden in een vrachtwagen. „We hadden afgesproken om naar auto’s te kijken. Met deze drugshandel had ik niets te maken”, aldus de Vianees.

Toch was juist zijn stem op 24 oktober 2013 te horen in een afgetapt gesprek met de chauffeur van de vrachtwagen. Deze man was in paniek geraakt, omdat zijn truck in Zweden was gestopt voor een controle. De chauffeur mocht doorrijden, maar hij maakte zich grote zorgen: de lading in zijn vrachtwagen leek te zijn verschoven. Zou de politie op de hoogte zijn van het drugstransport?

Cocaïne

„Ik heb in Engeland in de gevangenis gezeten, omdat ik met drugs in mijn wagen werd gesnapt”, vertelde de Vianees. „Ik weet wat zo’n chauffeur meemaakt.’’ Hij wist niet dat er naast de hasj, ook cocaïne in de vrachtwagen zat, benadrukte hij. „Anders had ik die man niet gebeld.”

Het Openbaar Ministerie gelooft de verdachte niet. Advocaat-generaal H. de Goede vindt dat de rechtbank de man als medepleger terecht heeft veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden. De Brabander, planner bij een Oss transportbedrijf, werd door dezelfde rechters veroordeeld tot 5 jaar cel vanwege diens ‘leidinggevende rol’.

De verdachte wees op de desastreuze gevolgen van een twee jaar durende straf voor zijn familie. De bank zou bij zo’n lange straf de hypotheek intrekken. „Dan zijn we ons huis kwijt.”

Het gerechtshof doet over veertien dagen uitspraak.