Vier jaar geëist voor smokkel van 32 kilo cocaïne in ananassen

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie wil dat een 42-jarige man voor vier jaar de cel in gaat voor de smokkel van 32 kilo cocaïne vanuit Costa Rica naar zijn fruitbedrijf in Geldermalsen. De in juni vorig jaar aangetroffen drugs waren verpakt in ananassen.

Verder eiste de officier van justitie vrijdag in de rechtbank dat de man ruim drie miljoen inlevert. Dat bedrag zou hij minimaal hebben verdiend met drugssmokkel.

De man, destijds woonachtig in Beusichem en ondertussen verhuisd naar Kerk Avezaath, ontkent. ,,Ik krijg iets in de schoenen geschoven waar ik geen weet van heb.’’

Costa Rica

De Britse opsporingsdienst meldde op 16 juni 2017 dat er een container met geprepareerde ananassen van Costa Rica via de haven van Antwerpen onderweg was naar het bedrijf van de verdachte. De Nederlandse politie houdt de boel in de gaten en valt het bedrijf drie dagen later binnen.

Van de geleverde ananassen hebben er veertig een afwijkende kleur. Er zit een coating om de vruchten en ze zijn niet door te zagen. Bij een scan blijken ze vol cocaïne te zitten.

36,5 kilo

Een week later komt er opnieuw een melding van een lading drugs met als bestemming het fruitbedrijf van de verdachte. De lading wordt in België onderschept en blijkt opnieuw een verzameling ananassen met deze keer 36,5 kilo cocaïne te bevatten. Of de man daar nog voor wordt vervolgd hangt af van de Belgen.

Handel in ananassen

De man zegt van niets te weten. Hij begon eind 2015 het fruitbedrijf omdat hij had gehoord dat met de handel in ananassen geld viel te verdienen. Dat bleek nogal tegen te vallen, hij leed flink verlies.

Hij leverde voor 98 procent aan een afnemer in Barendrecht. Daarnaast was er ‘een bevriende groenteboer’ die weleens wat van hem kocht. Zijn naam wilde hij niet noemen.

Van 85 dozen ananassen is niet duidelijk waar die zijn gebleven. De officier gaat ervan uit dat het gaat om fruit vol drugs. Per kilo moet de man daar minstens vijftienduizend euro mee hebben verdiend. Dat leidt tot de ontnemingsvordering van ruim drie miljoen.

Vrijspraak

De advocaat ziet geen bewijs dat zijn cliënt weet had van de drugs in de ananassen en vroeg vrijspraak.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.