Vijf jaar cel geëist tegen bende voor transport grondstoffen voor drugs

ARNHEM/DEN BOSCH – Een groep van negen mannen afkomstig uit Gelderland en Brabant heeft vandaag vijf jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen in de rechtbank Oost-Brabant. De verdachte mannen, tussen de 28 en 62 jaar, zouden chemicaliën hebben getransporteerd voor de productie van synthetische drugs.

Het OM wil daarnaast 1.8 miljoen euro bij de groep incasseren, die zij verdiend zouden hebben met het transporteren van de chemicaliën.

De verdachten zijn afkomstig uit Arnhem, Venlo, Venray, Helmond, Goirle, Roermond, Dordrecht en Vierlingsbeek. De officier van justitie zei vandaag op zitting: ,,De omvang is bedrijfsmatig te noemen, de manier van werken zeer professioneel en waarschijnlijk uit geen enkel ander motief dan winstbejag.’’

Veiligheid

De mannen zouden zich bezig hebben gehouden met het transporteren van zoutzuur, mierenzuur, caustic soda en zwavelzuur. De bestemmingen van de transporten waren onder andere Wijchen,  Echt, Veldhoven, Veen, Eersel, Waalre, Waalwijk, Eersel en Overloon.

De verdachten vervoerden de chemicaliën volgens de aanklager in gehuurde vrachtauto’s en busjes, al dan niet voorzien van valse vervoersdocumenten, zonder etiketten en andere veiligheidsmaatregelen.

Vrijdag 23 maart is de derde zittingsdag in de zaak en staan zes pleidooien op de planning. Op 6 april is het laatste woord aan de verdachten. De rechtbank denkt op 20 april uitspraak te doen.