‘Volgens mij moet je daar zijn als je drugs wil’

 

 

De Menno van Coehoornstrjitte in Kootstertille werd maandagavond opgeschrikt door een schietpartij. Een dader, die bij de verkeerde voor de deur stond, is aangehouden.

Het gaat om een 34-jarige inwoner van Leeuwarden. Inwoners van Kootstertille vermoeden dat het incident met drugs te maken heeft.

Er waren twee mannen bij de bewuste woning binnengedrongen. Hierbij was een ruit gesneuveld en werd geschoten met een alarmpistool. De schutter en zijn metgezel waren bij de verkeerde woning, zo bleek later. Een aantal weken geleden zou de schutter ruzie hebben gehad met een buurtbewoner. Hij en zijn kompaan vonden niet de persoon naar wie ze op zoek waren, maar wel zijn auto die in de straat geparkeerd stond.

Tendens

Het verbaast de buurt niks dat dit daar gebeurd is. ,,Naar alle waarschijnlijkheid wilde de daders geld halen bij een drugsverslaafde jongen’’, zegt Doede Pieter Westra. Hij woont in het dorp en heeft jaren geleden in dezelfde buurt een huis gehad.

Als je drugs wil, moet je in het noordwestelijke gebied van Kootstertille zijn, is de tendens in het dorp. Bij de flatjes gebeurt het. ,,Dan is het niet zo moeilijk te bedenken waar dat is’’, zegt Westra. ,,Zoveel zijn er niet daar.’’ De situatie in de wijk is wel verbeterd, volgens hem.

Onderzoek

Hij heeft een Mercedes gezien, zonder nummerplaten. Deze auto heeft de Volkswagen Golf geramd, die wel van de persoon was op wie ze het gemunt hadden. De eigenaar van de auto hoorde lawaai en meldde zich. Toen hij er niet in slaagde de bestuurder uit de auto te trekken, koos hij het hazepad. De makker van de schutter schoot daarop met een alarmpistool.

De auto werd aangetroffen aan de Willem Lodewijkstrjitte in dezelfde plaats. De bestuurder is aangehouden, het onderzoek naar de tweede man loopt nog. Van de twee bewoners van de panden zijn aangiftes opgenomen van bedreiging, vernieling en mishandeling. De bestuurder van de auto zat gisteren nog in voorarrest.