Voor anderhalf miljoen euro cocaïne in drugsvlucht Drachten

 

 

 

De twee Zweden die eind maart vanaf de airstrip van Drachten drugs naar Zweden probeerden te smokkelen, hadden 18 kilo cocaïne bij zich.

Dat bevestigt internationaal aanklager Stefan Gradler van het Openbaar Ministerie in Malmö, na eerdere berichtgeving in de Leeuwarder Courant en de Zweedse krantSydsvenskan.

De 18 kilo cocaïne heeft een straatwaarde van 14,4 miljoen Zweedse kronen, omgerekend zo’n anderhalf miljoen euro. De cocaïne wordt in Zweden nog onderzocht op kwaliteit en of het schoon is.

De piloot van de Cessna, zijn handlanger en hun vriend die op een klein Zweedse vliegveld buiten Landskrona de mannen stond op te wachten, zijn toen direct aangehouden en zitten nog steeds vast. Er zijn nog geen andere betrokkenen opgepakt, zegt aanklager Gradler.

Drie Zweedse verdachten zitten nog steeds vast

Zaterdag meldde deze krant dat er in de week van de Zweedse drugssmokkel nog een vlieger uit Zweden in Drachten was. Dit vliegtuigje landde dinsdag 29 maart, toen de airstrip was gesloten, en vertrok vrijdag 1 april. Op woensdag 30 maart landde het andere vliegtuigje in Drachten twee uur later met 18 kilo cocaïne weer te vertrekken.

Openbaar aanklager Gradler kent de informatie over het tweede vliegtuigje niet. Hij wil onderzoeken of er enig verband te vinden is tussen beide vluchten. Normaal vliegen er vrijwel nooit Zweedse vliegtuigjes op Drachten, nu twee binnen vier dagen. Zweden leidt het onderzoek naar de drugssmokkel.