Ziekenhuis waarschuwt voor gevaarlijke ‘zombiedrug’

Ziekenhuis waarschuwt voor gevaarlijke ‘zombiedrug’

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht waarschuwt na twee incidenten voor het gebruik van de extreem stimulerende drug ‘flakka’, ook wel ‘zombiedrug’ genoemd. „Patiënten raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar, alsof ze de Hulk zijn. Maar flakka is een groot gevaar voor de patiënt zelf en mensen om hem heen”, zegt Spoedeisende Hulp-arts Merel Willeboer.

 

In juli werd tweemaal een patiënt binnengebracht die ernstig onder invloed verkeerde van deze drug. Gebruikers worden erg agressief. Online zijn veel filmpjes te vinden van drugsgebruikers die zich door ruiten werpen en voor aanstormende auto’s springen. Het gebruik van het middel is dit jaar overgewaaid van de Verenigde Staten naar Europa.

Willeboer behandelde beide patiënten die binnenkwamen en was al bekend met het fenomeen omdat zij toxicologische kennis heeft. Maar lang niet alle hulpverleners in Nederland zijn voorbereid op de gevolgen van flakkagebruik, waarschuwt ze. „De neiging bij hulpverleners en ordehandhavers zou kunnen zijn om op de patiënt te springen om deze in bedwang te houden, maar dat vormt juist een nog groter gevaar voor de persoon wiens lichaam toch al onder hoogspanning staat.”

AGRESSIE

Want naast de tomeloze agressie, is het algemene beeld: extreem zweten en een zeer hoge hartslag en temperatuur. „Dat is tevens een groot gevaar voor de patiënt zelf. Het hart en de organen kunnen bezwijken onder de extreme spanning waaronder het lichaam staat.” Het gevaar voor anderen is dat de patiënt, niet zelden grommend en brullend, achter andere mensen of auto’s aanrent, of zelfs recht erop af.

Het duurt meer dan een dag voordat flakka raakt uitgewerkt. De enige remedie is de patiënt platspuiten, zegt Willeboer. „Wij hebben de patiënt in een kamertje gezet, hem daar laten razen en alles klaargelegd om vervolgens heel snel te kunnen ingrijpen met het toedienen van een kalmerend middel.”

‘ZWARE TIJDEN’

Verschillende politieregio’s waarschuwden al voor flakka. „Als dit verschijnsel toeneemt, gaan we zware tijden tegemoet”, zegt Annemarie van der Velden, SEH-arts en medisch manager. „Niet alleen voor de patiënten zelf en de ziekenhuizen, ook voor ambulancepersoneel en politie.”

De artsen maken zich ook zorgen over de laagdrempeligheid van flakka. „Het is schijnbaar goedkoop en makkelijk te verkrijgen en werkt snel. Maar de grens tussen de gewenste hallucinerende werking en het gevaarlijke ‘opwindingsdelier’ is flinterdun. Je kunt als gebruiker die grens niet bewaken. Het middel kan niet veilig gebruikt worden.”