Ziekenhuis waarschuwt voor zombiedrug: ‘Gebruikers wanen zich onkwetsbaar’

De gevaarlijke harddrug ‘flakka’ zou gesignaleerd zijn in Nederland. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht zegt de afgelopen maand twee patiënten te hebben behandeld die ernstig onder invloed waren van de ‘zombiedrug’.

De patiënten werden binnengebracht omdat ze zeer agressief waren en omdat de bijwerkingen van flakka zeer gevaarlijk zijn, zegt het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het meest recente geval dateert van afgelopen zondag.

Tomeloze agressie

“Gebruikers raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar, alsof ze de Hulk zijn”, zegt behandeld arts Merel Willeboer, die op de Spoedeisende Hulp van het Albert Schweitzer werkt. “Naast de tomeloze agressie, is het algemene beeld: extreem zweten en een zeer hoge hartslag en temperatuur. Dat is tevens een groot gevaar voor de patiënt zelf”, zegt Willeboer. “Het hart en de organen kunnen bezwijken onder de extreme spanning waaronder het lichaam staat.”

Het enige ‘antigif’ dat werkt tegen flakka, is de patiënt ‘platspuiten’, zegt het ziekenhuis. De drug raakt zeer langzaam uitgewerkt, zelfs langer dan een dag.

Makkelijk te verkrijgen

Artsen van het ziekenhuis maken zich zorgen over de laagdrempeligheid van de drug. “Het is schijnbaar goedkoop, makkelijk te verkrijgen en het werkt snel. De grens tussen de gewenste hallucinerende werking en het gevaarlijke effect is flinterdun. Je kunt als gebruiker die grens niet bewaken.”