Zo smerig is het drugslab waar jouw partypilletje gemaakt wordt

 – Bij een grote drugsactie op veertien locaties trof de politie maandag in Zaltbommel een groot en vooral ontzettend vies drugslaboratorium aan. Hier namen de pillendraaiers het niet zo nauw.

 

De  chemische lucht aan de Veilingweg in Zaltbommel is niet te harden. Het politieonderzoek is nog in volle gang. Chemisch specialisten lopen af en aan met buisjes en maken aantekeningen. Hoeveel grondstoffen voor synthetische drugs hier exact liggen, is nog niet bekend. Alleen de inventarisatie zal nog uren in beslag nemen. Toch mag het deze krant al een kijkje op het bedrijfsperceel nemen. Zodat we met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe groot maar vooral ook hoe smerig dit drugslab is. ,,Mensen moeten dit ook meer eens zien”, stelt een van de rechercheurs ter plaatse. ,,Misschien dat ze dan iets beter nadenken voordat ze in het weekend een pilletje in hun mond stoppen.”

Want ja, het heet een laboratorium, maar eigenlijk mag het die naam niet dragen. Hier worden weliswaar chemicaliën gemengd en gekookt, maar van een klinische omgeving en een zorgvuldige handelwijze is geen sprake. Dit lab is een smerig, gevaarlijk en ongezond hol.

© Bart Meesters

Op dit oudere deel van bedrijventerrein Wildeman rolde de politie maandag een groot drugslaboratorium op, dat duidelijk al langere tijd in gebruik was. De inval was onderdeel van een grote actie, waarbij op meerdere locaties in totaal zeven mensen werden aangehouden en meer dan 30 ton chemicaliën werd gevonden.

Chemische dampen

Misschien dat mensen nu beter na gaan denken voordat ze in het weekend een pilletje in hun mond stoppen.

Landelijke Recherche

Vaten staan te roken, vloeren zijn drijfnat en de chemische dampen zijn overal. Buiten loopt vloeistof gewoon weg in een put. In de nattigheid liggen blauwe korreltjes. Even verderop vreet een bergje wit poeder zich steeds verder in de grond. De schuur die dienst doet als laboratorium is van golfplaten; de naden zijn slordig dichtgekit met purschuim. Overal is roest en ondefinieerbare viezigheid. Hier staat een groot vat en een stel omgebouwde bierfusten die als ketels gebruikt worden.

In een schuur op hetzelfde terrein liggen grondstoffen opgeslagen. Ontelbare vaten en zakken, veelal met etiketten in cyrillisch schrift, wat betekent dat ze uit Oost-Europa komen. Verder gasflessen, slangen, afzuigkokers en al het gebruikelijke spul. Ook staan er twee vrachtwagentjes buiten, vol met vaten. Vermoedelijk afval, klaar om ergens gedumpt te worden. Her en der hangen camera’s en een nieuwe schutting moet het terrein aan de achterkant uit het zicht houden. Voor het ‘personeel’ was zelfs een kantine ingericht; net zo smerig als de rest. En zelfs hier hangen zware  chemische dampen.

Het zal wel een paar dagen duren voordat hier alles is opgeruimd, verwacht de politie. En dan is de kous nog niet af. Het vermoeden bestaat dat ook de bodem en de waterput vervuild zijn. Zodra het terrein door de politie is vrijgegeven, doen de gemeente Zaltbommel en Waterschap Rivierenland hier onderzoek naar.