Krikke oog in oog met Krikke: Niemand wordt gespaard in voorstelling over Duindorp

De wereld volgens John waarin Duindorp het bonkend hart is, is het nieuwste realistische project van Het Nationale Theater. We kijken mee met burgemeester Pauline Krikke.

Als burgemeester Pauline Krikke ‘zichzelf’ ontmoet achter het toneel van de Koninklijke Schouwburg is er meteen wederzijdse herkenning. ,,Het brilletje”, zegt Krikke. Actrice Betty Schuurman krult demonstratief een lok van haar blonde pruik achter een oor. ,,Inderdaad”, zegt Krikke lachend om het gebaar dat ze kent van zichzelf. ,,En dát de hele dag door.”

De intimiteit van de ontmoeting backstage tussen Krikke en de actrice die haar speelt, is een moment van ontlading na de overrompelende eerste try-out door Het Nationale Theater van de voorstelling De wereld volgens John.

Zowel het publiek, met in de zaal burgemeester Krikke, als bedenker en regisseur Eric de Vroedt, de negen acteurs die het spelen en directeur Cees Debets van Het Nationale Theater stuiteren nog na van de heftigheid waarmee De Vroedt zijn acteurs die wereld laat neerzetten.

Vreugdevuur

Bonkend hart van de voorstelling is Duindorp. Met als reden voor het bestaan van zijn bewoners het jaarlijkse vreugdevuur op het strand. Daarmee willen de trotse Duindorpers elke jaarwisseling concurrent Scheveningen verslaan in hoogte.

En voor wie het had gemist: na de uit de hand gelopen editie van dit jaar, waarin een harde wind bezoekers en Scheveningen bedekte onder een gevaarlijke laag vonken, vormen de vreugdevuren een van de zwaarste politieke dossiers voor burgemeester Krikke. Omwonenden en een deel van de politiek roepen om een verbod op de traditie. De Duindorpers en Scheveningers vechten er juist voor. ‘Traditie is een mensenrecht’, laat De Vroedt zijn hoofdpersoon Jan K. (Joris Smit) zeggen in de voorstelling. En: ‘Als ze het vreugdevuur afgelasten, dan fikken we toch een paar windmolens af’.

Er is keiharde housemuziek, er is Haags gekanker en er zijn felle uitspraken. De wereld volgens John confronteert het publiek, één uur en vijftig minuten lang, als een klets in het gezicht met een natte handdoek. ,,Niemand wordt gespaard”, zegt De Vroedt, die het stuk dinsdagavond voor het eerst met publiek liet spelen en de heftigheid ervan zelf net zo hard voelde als het publiek.

Burgemeester Pauline Krikke gaat naar de try out van het toneelstuk over de vreugdevuren in de Koninklijke SchouwburgNa afloop ging ze nog even praten met de actrice die haar speelt.

Burgemeester Pauline Krikke gaat naar de try out van het toneelstuk over de vreugdevuren in de Koninklijke SchouwburgNa afloop ging ze nog even praten met de actrice die haar speelt. © Frank jansen

Ook Pauline Krikke staat nog na te suizen als ze direct na de voorstelling door Cees Debets backstage wordt geleid. ,,Het duurde volgens mijn horloge een uur en vijftig minuten, maar zo voelde het niet. Het stuk komt als een vloedgolf over je heen”, zegt ze tegen de acteurs, terwijl ze worden afgeschminkt.

In tegenstelling tot de werkelijkheid is ‘haar’ rol in de voorstelling klein. Ze geeft in het stuk een persconferentie, waarin Krikke zich herkent. ,,Toen je zo voor de camera’s stond, zo toedeletoe”, zegt ze tegen actrice Betty Schuurman. Schuurman: ,,Paraat”. ,,Ja, paraat”, bevestigt Krikke.

,,De vreugdevuren”, zegt Krikke even later in de artiestenfoyer, ,,zijn de aanleiding voor het stuk. Maar De wereld volgens John gaat over universele thema’s als het menselijk tekort, liefde en het gebrek aan liefde, gemeenschapszin en hoe mensen tegenover elkaar staan. Het is vanwege al die elementen typisch een stuk dat je een paar keer zou moeten zien.”

Talige grapjes

Het mooie vindt ze dat De wereld volgens John écht over Den Haag gaat. ,,Dat hoor je in scènes waarin wordt gezegd hoeveel haltes met de tram het is van de Westduinweg naar station Hollands Spoor. Maar vooral in de taal waarin wordt gesproken. Die talige grapjes die erin zitten, die zijn echt zoals Hagenaars en Hagenezen praten”, zegt ze in een reactie tegen de acteurs. Want hoe zal de voorstelling worden ontvangen buiten Den Haag, vraagt de cast zich af. Krikke: ,,De gemeenschapszin die je in Duindorp ziet, kan je ook in andere wijken in Nederland zien. Omdat wij Duindorp kennen, zien wij er Duindorp in.‘’

Volgens Krikke kent de voorstelling geen moment waarop het ongeloofwaardig wordt. ,,Terwijl die ongeloofwaardigheid om de hoek ligt. Maar het gebeurt nergens. Ik wens jullie toe dat de intensiteit er tot de laatste voorstelling in zit. En wij zijn natuurlijk het leukst”, zegt ze lachend tegen actrice Schuurman. ,,Dan moeten jullie de laatste voorstelling maar wisselen”, vindt De Vroedt.