Advocaat nabestaanden komt met scherpere beelden van dodelijke arrestatie Mitch

Vandaag is, na maanden vertraging, de inhoudelijke strafzaak begonnen tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. Deze ochtend steggelden de advocaten van de nabestaanden met justitie onder meer over originele videobeelden van de arrestatie, liplezers en vechtsportexperts. Verslaggeefster Jorina Haspels is erbij en twittert live.

 

Op de originele videobeelden (die de advocaat van de nabestaanden via een privedetective wist te vinden) zijn teksten van omstanders te horen als ‘Helemaal bewusteloos. Er zit weinig leven in. Er zit helemaal geen leven meer in. Goed gedaan jongens, hij is helemaal bewusteloos.’ Ook zou erop te zien zijn dat de agenten zorgelijk kijken en dat het lichaam van Henriquez op en neer getrokken wordt door de agenten.

Advocaat Korver van de nabestaanden wild de zaak opnieuw laten aanhouden om de nieuwe, origionele videobeelden te laten onderzoeken door onder anderen een liplezer (om te zien wat de agenten tegen elkaar zeggen) en een vechtsportdeskundige (om de door een agent gebruikte nekklem te analyseren). De rechter wilde de zaak die al maanden vertraging opliep, niet opnieuw aanhouden maar Korver mag de nieuwe beelden wel inbrengen als bewijs.

Gra

The latest Tweets from Jorina Haspels (@jorina_haspels). verslaggever AD/Haagsche Courant, schrijft over politie en justitie

De tien dagen durende rechtszaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed in juni 2015 na een hardhandige arrestatie op het Haagse muziekfestival Parkpop. Tegen het einde van het festival zei Henriquez, voor de grap, tegen agenten dat hij een pistool had.

Toen agenten hem aanspraken en hij weigerde mee te werken, werd hij door vijf agenten tegen de grond gewerkt. Hij kreeg klappen in zijn gezicht en werd met pepperspray bewerkt. Daarna werd hij in een politiebusje gestopt. Op videobeelden die na het incident werden verspreid, is te zien hoe hij middels een zogenaamde nekklem in bedwang werd gehouden. Het NFI concludeerde dat die nekklem de doodsoorzaak is.

Twee agenten worden uiteindelijk vervolgd voor hun aandeel in het politiegeweld. Het tweetal wordt verdacht van mishandeling met dodelijke afloop, dan wel doodslag of dood door schuld. De verdediging kwam in maart echter onverwachts met een nieuw medisch rapport, van forensisch arts Kees Das, dat stelt dat Henriquez aan een hartstilstand is overleden. Doordat extra deskundigen daarover gehoord moesten worden, werd de rechtszaak maanden uitgesteld.

De twee agenten die nu terecht staan, worden afgeschermd voor iedereen behalve de rechters en officieren van justitie. Ze bevinden zich in de zaal achter een kamerscherm. Hun stemmen worden vervormd. De agenten en hun families zijn zwaar bedreigd na de fatale arrestatie. Toch zitten ze vandaag in uniform in de rechtbank, vertelt de rechter die ze wél kan zien. Het uniform irriteert de nabestaanden omdat het zou aangeven dat de agenten vinden dat ze niks fout hebben gedaan.

De advocaten van de nabestaanden van Henriquez hebben op meerdere manieren, echter zonder succes, geprobeerd om achter de identiteit van de agenten te komen. Vanmorgen eiste advocaat Richard Korver, namens de familie van Henriquez, opnieuw openbaarmaking van hun namen.

De familie van Henriquez wil zaken kunnen controleren en kan dat niet als de agenten onbekend blijven. Er is weinig vertrouwen in het onderzoek. De rechter zei na een schorsing van 10 minuten dat de namen opnieuw níet openbaar worden gemaakt. De agenten zouden anders namelijk in gevaar komen.

Korver probeerde daarna de zaak opnieuw te laten aanhouden. Volgens hem is er gesjoemeld met filmbeelden van de arrestatie (hoorbare opmerkingen als ‘schande, je hebt hem gedood’ zouden in de compilatie van de Rijksrecherche niet meer te horen zijn).

Rellen

De strafeis tegen de agenten staat gepland voor maandag 20 november. De dood van Henriquez leidde destijds tot dagenlange rellen tegen de politie in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.