Agent op bezoek bij relschoppers Scheveningen

Ouders van de onruststokers dit weekend op de boulevard van Scheveningen krijgen bezoek van de wijkagent. De oudste relschopper was zeventien, de jongste twaalf. Het merendeel kwam van buiten de stad.

 

Nadat het voor de tweede opeenvolgende zondag raak was op Scheveningen neemt de politie maatregelen om een derde keer te voorkomen. Wijkagenten gaan de ouders van alle vijftig herrieschoppers een bezoek brengen om hen in te lichten over het gedrag van hun kroost. ,,Sommigen waren maar 12, 13 jaar’’, zegt een politiewoordvoerder.

Herres op Skiffa

Onder het motto ‘Herres op Skiffa’, straattaal voor ‘Scheveningen kapot maken’ togen de jongelui naar de badplaats en gooiden onder meer met vuurwerk. De politie dirigeerde hierop de groep richting de tram naar het Centraal Station. In de tram trok een van de jongeren al snel aan de noodrem, waarna de politie de tramrit overnam.

Bij het eindpunt lieten agenten de jongeren een voor een uitstappen en fouilleerden hen. Dat leverde al meteen acht aanhoudingen op en vijftien boetes voor zwartrijden. Maar ook de adressen van alle vijftig jongeren. Hierdoor kunnen ze met een bezoek van de wijkagent vereerd worden. Slechts een handjevol verdachten komt uit Den Haag, de meesten van elders uit de regio.

Ze waren er snel bij. Hierdoor was er nauwelijks overlast

Bjorn van Dijl

De politie doet geen uitlatingen of ze komend weekend extra manschappen gaat inzetten. ,,Ga er maar van uit dat we alles nauwgezet in de gaten houden’’, aldus de woordvoerder.

Bjorn van Dijl, horecaondernemer en voorzitter van de stichting die deze weken het Wintervuurwerk op Scheveningen organiseert, is blij met het politieoptreden. ,,Ze waren er snel bij. Hierdoor was er uiteindelijk nauwelijks overlast.’’

Richard de Mos van Groep de Mos wil desondanks verdergaande maatregelen. Hij wil dat de burgemeester het ‘reltuig’ een gebiedsverbod oplegt, om hen voor langere tijd uit Scheveningen te verbannen.