Badplaats Scheveningen door de jaren heen Van vissersdorp tot hotspot

BUITENGEWOON SCHEVENINGEN (PARTNERBIJDRAGE)Hardwerkende vissers in kleine huisjes op het duin. Welgestelde families flanerend over de boulevard. Mensen die gillend van plezier aan een zipline in een razend tempo door de lucht zweven. Zappend door de geschiedenis kom je dit soort taferelen tegen aan de Haagse kust. Van een klein vissersdorp ontwikkelde Scheveningen zich tot een bloeiende badplaats, waar van alles te beleven valt.

© Buitengewoon Scheveningen

Tweehonderd jaar geleden legde Jacob Pronk de basis voor badplaats Scheveningen door een houten gebouwtje op het duin te zetten met vier badkamertjes waarin je een fantastisch uitzicht had op zee. In 2018 wordt met ‘Feest aan zee’ uitgebreid gevierd dat Scheveningen zich vanaf dit moment in 1818 ontwikkelde tot een bloeiende badplaats. Scheveningen zelf bestaat overigens al veel langer, maar hoe lang…. dat weet niemand precies. Vermoedelijk ligt de oorsprong al in de tiende of de elfde eeuw. Scheveningen wordt voor het eerst genoemd in een officiële akte uit 1287 en ontwikkelt zich daarna gestaag verder. Toen in de nieuwe en rijke nederzetting Den Haag – de residentie van de graven van Holland – de vraag naar zeevis toenam, vestigden steeds meer vissers zich aan de kust. Honderden jaren lang bepaalde de visserij het gezicht van Scheveningen.

En toen was daar dus Jacob Pronk. Zijn houten badhuis werd al snel vervangen door een stenen exemplaar (1820) en niet lang daarna (1828) kocht de gemeente hem uit. De burgemeester liet een veel groter Stedelijk Badhuis bouwen, opvallend vormgegeven in classicistische stijl en met de chique naam Grand Hôtel des Bains. Het was een groot succes, waardoor het badhuis zo’n dertig jaar later verder werd uitgebreid. In 1884 startte op deze plek de bouw van het nog altijd befaamde en voor Scheveningen zo beeldbepalende Kurhaus. Dat wil zeggen: dat geldt voor de herbouw, die na een brand al in 1886 noodzakelijk was. In deze tijd was Scheveningen the place to be voor welgestelde families uit binnen- en buitenland. Niet alleen kon je je hier met zeewater tegen allerlei kwalen laten behandelen, het was vooral ook heerlijk flaneren op de boulevard.

© Buitengewoon Scheveningen

Een ander icoon van het kustdorp werd niet lang daarna geopend: de Pier. In 1901 opende de eerste Pier en deze trok in hoogtijdagen meer dan twee miljoen bezoekers per jaar! De huidige Pier is geopend in 1961 en werd in de jaren negentig verbouwd naar de huidige vorm. Na een periode van verval, kreeg de Pier een flinke opknapbeurt en is sinds 2015 weer toegankelijk voor publiek. En hoe! Het is een ware foodboulevard geworden, waar je bovendien naar beneden kunt zoeven over de zipline, kunt ronddraaien in het reuzenrad en regelmatig kunt deelnemen aan leuke activiteiten. De Pier is dé blikvanger van de nieuwe boulevard, een ontwerp van de Spaanse architect Manuel De Solà-Morales. Sinds 2013 zijn het vissersdorp en de Haven op een fantastische manier met elkaar verbonden. Het is nu net als vroeger weer een geweldige plek om te flaneren. Of om neer te strijken op een gezellig terras.

© Buitengewoon Scheveningen

Scheveningen groeide en bloeide en trok steeds meer dagjesmensen en toeristen naar de kust. Logisch dus, dat er hier steeds meer te beleven valt. Zo kun je tegenwoordig in het Circustheater de grootste musicals bekijken, ga je met het gezin naar Madurodam of SeaLife, kun je een gokje wagen in het Holland Casino of een filmpje pakken in de grote Pathé Bioscoop. En wat dacht je van al die fijne terrassen, strandtenten en restaurants? Niet alleen op de boulevard, maar ook in de Haven zijn echte pareltjes te vinden. En dan zijn er ook steeds meer activiteiten en festivals, zeker in het komende feestjaar. De kleine vissersplaats groeide uit tot een chique badplaats, maar bleef zich ontwikkelen. Zo ontstond de eigentijdse hotspot die Scheveningen vandaag de dag is!

Wist je dat…

…Scheveningen door een grafelijke beslissing in de Middeleeuwen nooit een zelfstandige gemeente is geweest, maar altijd deel heeft uitgemaakt van Den Haag?

…veel inwoners Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten verlaten? De kuststrook werd een verdedigingslinie. In het Atlantikwall Museum kom je meer te weten over deze tijd.

…CNN in 2014 een item maakte over de mooiste pieren en de Scheveningse Pier noemde als een van de mooiste ter wereld?

…Manuel de Solà-Morales, die de nieuwe boulevard ontwierp, ook waterfronts en boulevards heeft ontworpen voor Barcelona, St. Nazaire, Porto en Trieste?

…in 1862 een kanaal gereed was dat Scheveningen verbond met Den Haag en de Hollandse binnenwateren? Scheveningen kon hierdoor de visvangst vervoeren naar de binnenstad en de wijdere omgeving. Het kanaal is gedeeltelijk gedempt, maar de straatnamen Badhuiskade, Havenkade en Haringkade komen uit die tijd.

…Scheveningen regelmatig het decor vormt voor speelfilms? Denk bijvoorbeeld aan Op Hoop van Zegen (1934), Soldaat van Oranje (1977), Het leven uit een dag (2009), Alle Tijd (2011), Sonny Boy (2011).