Beeldvorming Haagse Crips in media onrealistisch’

1

Er is in Nederland geen enkele bende die zo geïnspireerd wordt door Amerikaanse gangstijlen als de Haagse bende de Crips. Criminoloog Robby Roks deed van 2011 tot en met 2014 onderzoek naar de bende.

Na een jaar bracht hij zo’n vier tot vijf dagen per week door met de Haagse bendeleden. Vrijdag verdedigde hij zijn proefschrift aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

,,Uit mijn studie blijkt dat er een verschil is tussen hoe de gang overkomt en hoe de bendeleden hun leven zelf ervaren.” Volgens Roks is de gang wel degelijk serieus en gevaarlijk, maar niet zo erg als soms in de media wordt geschetst. ,,Ze zijn niet 24 uur per dag bezig met criminaliteit en geweld. Er wordt bijvoorbeeld ook gewoon gevoetbald of gesprekken met elkaar gevoerd.”

Tijdens zijn onderzoek keek de criminoloog naar verschillende zaken als activiteiten en de verhouding ten opzichte van de buurt waar de gang zich verhoudt. Zo bleek na onder meer gesprekken met buurtbewoners van het Schipperskwartier in Den Haag dat zij verschillend tegen de Crips aankijken. ,,Een deel voelt zich onveilig, terwijl anderen niet eens op de hoogte waren van de bende in hun buurt.”

Fascinatie
Vanaf eind jaren tachtig ontstond in Den Haag een groepering die zichzelf de Crips, ook wel Haagse Rollin Crips 200,noemt. De gang heeft als voorbeeld de bende The Crips uit de Amerikaanse stad Los Angeles. Kenmerkerkend voor leden is een blauwe bandana. In 2003 raakte Roks gefascineerd door het straatleven na het lezen van een boek over de gang. ,,Mijn interesse hiervoor groeide zo, dat ik er uiteindelijk besloot onderzoek naar te doen.’