Bouwstart Topzeilcentrum Scheveningen

888Het Topzeilcentrum zoals het uit gaat zien na oplevering

Na een jarenlange juridische strijd wordt vandaag (5 april) de eerste paal geslagen voor de bouw van het Topzeilcentrum in Scheveningen. Wethouder Karsten Klein (Economie) zal de symbolische handeling verrichten. Op de plek waar het zeilcentrum komt zat jarenlang kraakpand De Vloek.

Het voorlopig ontwerp vanarchitectenbureau Filip Mens en NwA Architecten  voor het nog te bouwen complex bestaat uit verschillende bouwdelen met terrassen, die samen één geheel vormen. Door gebruik te maken van schuine dakvlakken, voegt het gebouw zich naar de omgeving. De dakbedekking wordt als groen dak uitgevoerd. Het geheel krijgt een maritieme uitstraling. De gevels worden uitgevoerd in een visgraat motief, met gerecycled en duurzaam materiaal. Verder worden grote glasvlakken toegepast, die de gebruikers optimaal uitzicht zullen bieden op de omgeving. Op de begane grond bevindt zich het botenhuis aan de nieuw ontstane binnenplaats, met direct zicht op de slipway en de kom.

Het nieuwe zeilcentrum biedt onder andere onderdak aan de zeilers van de Nederlandse Kernploeg. Het in Scheveningen gevestigde Nacra Sailing zal een gedeelte van het benedengebouw als opslag en showroom gebruiken.

In september van vorig jaar werd krakerspand De Vloek aan de Hellingweg na een jarenlange strijd op last van de gemeente ontruimd.