Club Malie na maanden weer open: controles tot op de wc

Na drie maanden gedwongen sluiting ging Club Malie gisteren weer open. Met meer maatregelen om drugsgebruik in de club te voorkomen. ,,We willen dit helemaal niet.”

Natuurlijk hadden de broertjes Michael en Donny Messemaker er goed over nagedacht toen ze Club Malie aan de Maliestraat in 2016 in het centrum van Den Haag overnamen. Het was een tent met een naam op het gebied van drugsgebruik. Was het wel zo verstandig om een horecagelegenheid met dit imago over te nemen? ,,Maar de plek is goed en mensen blijven het altijd wel een leuke tent vinden. Er waren meer plussen dan minnen. En uiteindelijk zitten degene die het meeste mopperen thuis op de bank, die zie je toch niet”, zegt broertje Donny.

Maar hoezeer de Messemakers stelden antidrugs te zijn, een jaar na de opening viel de politie de zaak binnen.

Binnen een half jaar waren de eerste tips binnengekomen dat er gebruikt werd in Club Mali en er mogelijk zelfs handel plaatsvond. Agenten konden de verdovende middelen die in de gauwigheid op de grond waren gegooid zo oprapen. Genoeg reden voor burgemeester Pauline Krikke om de tent voor drie maanden te sluiten.

Feest

Die periode was gisteren voorbij. Met een feest én met nog meer antidrugsmaatregelen werd de zaak heropend. ,,We hebben nog meer camera’s, nog meer portiers en er wordt nog meer gefouilleerd. Ook de wc’s worden vaker gecontroleerd. Als we ze met zijn tweeën naar binnen zien gaan, dan gaan we er gewoon even naast wachten”, zegt Donny.

Hij hoopt daarmee alle gebruikers en eventuele handelaren zo te ontmoedigen dat ze het uit hun hoofd laten in zijn zaak drugs te gebruiken, of elders hun vertier gaan zoeken. ,,Dat is onze inzet.”