Deskundigen: Mitch Henriquez overleden door stress en hartfalen

Mitch Henriquez is waarschijnlijk niet overleden door de nekklem van een agent tijdens zijn arrestatie eind juni 2015, maar door stress en hartfalen. Dat bleek vanochtend op dag twee van de tiendaagse rechtszaak tegen twee agenten die terechtstaan voor betrokkenheid bij de dood van de 42-jarige Arubaan.

 

Henriquez overleed eind juni 2015 na een hardhandige arrestatie tijdens een festival in het Haagse Zuiderpark. Nadat hij zich provocerend had gedragen, werd hij door vijf agenten tegen de grond gewerkt en in een nekklem gelegd. Lange tijd werd die nekklem als doodsoorzaak gezien, totdat de advocaten van de agenten eerder dit jaar met een nieuw rapport op de proppen kwamen van forensisch arts Kees Das. Daarin wordt niet de nekklem, maar hartfalen als doodsoorzaak genoemd.

De zaak liep daardoor maanden vertraging op, omdat nieuwe deskundigden de doodsoorzaak moesten bestuderen. Vandaag, op dag twee van het proces tegen de twee agenten, bleek dat een derde extern deskundige ook oordeelt dat níet de nekklem fataal is geweest.

Waarschijnlijk is Henriquez overleden als gevolg van stress en hartfalen, die wel optraden nadat hij op keiharde wijze was gearresteerd. Dat ook ‘het geweld op de hals’ een rol kan hebben gespeeld bij het feit dat Mitch een dag later overleed door stress en hartfalen, wordt niet uitgesloten. Ook lijkt er tijdens het reanimeren van Henriquez een en ander te zijn misgegaan. De conclusies van de deskundigen wijken op details nog wel van elkaar af.

Scherpe filmbeelden

Toch zijn de conclusies van de experts opmerkelijk. Vlak vóór de bespreking van hun bevindingen werden vandaag in de beveiligde rechtbank op Schiphol haarscherpe beelden getoond van de keiharde arrestatie van Henriquez. Daarop leek juist goed te zien dat de agent die Mitch in een ‘nekklem’ houdt, de Arubaan zowat wurgt. Het gezicht van Henriquez leek blauw te worden in de klem van de agent.