Dreigende afvalcrisis na dagen vol brandstichting: ‘Containers worden pas na jaarwisseling vervangen

Den Haag heeft tonnen schade na een paar bizarre dagen vol brandstichting in auto’ s, scooters en vooral vuilniscontainers. Een afvalcrisis dreigt.

 

Betrokken buurtbewoner Cliff Nijssen waakt als een tijger over de ondergrondse afvalcontainers in de wijk Morgenstond. De afgelopen dagen hield hij op sociale media een zwartboek bij van alle ravage die hij al dagen tegenkomt op straat. Hij plaatste foto’s en filmpjes

,,Dit wil je niet”, zegt hij over de ranzigheid die ontstaat door het december-vandalisme: nasmeulend, verkoold vuil op de stoep en zwartgeblakerde, zwaarbeschadigde containers. Door de schade zijn de containers niet meer bruikbaar en wordt het afval noodgedwongen ernaast geplaatst met alle narigheid van dien.

Sinds de rellen in Duindorp losbarstten omdat het vreugdevuur daar is afgeblazen, is het overal in Den Haag raak. Tientallen ondergrondse containers werden vernield door relschoppers die de stalen bakken uit protest met vuurwerk opbliezen of er brandjes in stichtten.

Inktvlek

De vernielingen hebben volgens de hulpdiensten plaats in Duindorp en Scheveningen, maar ook in Laak, Escamp en Leyenburg. Als een inktvlek verspreiden de illegale brandjes zich over de stad. En er worden er deze feestmaand nog veel meer verwacht.

Ettelijke containers zijn inmiddels in vlammen opgegaan. Alleen al in Scheveningen werden sinds woensdagochtend in 24 uur tijd acht containers en vuilnisbakken aangestoken of opgeblazen, aldus de gemeente. In Escamp vatten dat etmaal drie containers vlam en in Haagse Hout één. In Loosduinen werden twee containers in brand gestoken en in het centrum één.

Ook in Segbroek was het raak. Daar werden twee afvalcontainers verwoest door vuur. En in Laak vloog één container in de fik.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De hele week is het al raak met brandjes, overal in de stad.

De hele week is het al raak met brandjes, overal in de stad. © Regio15

Van de daders ontbreekt meestal ieder spoor. De gemeente jaagt op camerabeelden, om schade te kunnen verhalen, vertelt de woordvoerder van burgemeester Remkes.

,,Ik baal van de onrust”, zegt Cliff Nijssen, die in Morgenstond via de gemeente zeven ondergrondse afvalcontainers adopteert. Met handschoenen en een bezem houdt hij als vrijwilliger al enige tijd ‘zijn’ containers met heel veel inzet schoon. ,,Ik doe dit voor de buurt. Je kunt mensen hiermee inspireren. Maar ik doe het ook uit woede om de vervuiling. Waarom moét dit zo? Ik leg mijn ziel en zaligheid erin.”

De Morgenstondbewoner, die op Schiphol werkt en zichzelf in zijn buurt Cliff the Orac Meister noemt, vreest voor nog meer ellende in de feestmaand.

De mensen die uit protest vanwege de vreugdevuren de boel verstieren, verdienen volgens hem een opvoedkundige straf: ,,Daar heb ik maar één oplossing voor. Laat ze een week meedraaien met de vuilnisdienst van HMS. Laat ze maar eens de troep op straat opruimen. Zodat ze het effect van hun daden met eigen ogen zien: de ratten die op het vuil afkomen. De maden en de kakkerlakken.”

Vervangen

Burgemeester Johan Remkes liet na dagen van onlusten in Duindorp woensdag al weten dat de containers (kosten 3500 euro per stuk, red.) die brandschade hebben en onbruikbaar zijn, pas na de jaarwisseling worden vervangen. Hagenaars zitten dus tot die tijd met verwoeste bakken opgescheept. Sinds gisteren ziet de gemeente evenwel vuilniszakken op straat door de vingers, zodat mensen niet hoeven rondsjouwen met hun afval om het ergens kwijt te kunnen.

We gaan terug naar ouderwetse tijden met vuilniszak­ken op de stoep

Woordvoerder van burgemeester

Is een ondergrondse container buiten gebruik, dan kunnen mensen hun vuilniszak er in de feestmaand naast zetten. ,,We gaan terug naar ouderwetse tijden met vuilniszakken op de stoep”, aldus de zegsvrouw van Remkes. ,,En we gaan niet handhaven.”

Om vervuiling te voorkomen zullen vuilniswagens vaker rondrijden. Maar Cliff Nijssen heeft er een hard hoofd in. Meeuwen liggen op de loer, weet hij. De vogels rukken de vuilniszakken open. En ratten zijn al langere tijd een plaag. Ook vreest hij nieuwe branden. ,,Worden die vuilniszakken niet óók aangestoken?”

Pluvierstraat

In de Pluvierstraat staan een paar kapotte vuilcontainers droevig op een rij: zwartgeblakerd. Bob Schut van wijkberaad Duindorp wil na dagen vol onrust en grote emoties niet meer op vragen reageren. Hij is moe van alle toestanden. ,,We gaan de komende dagen helemaal niks meer zeggen. We vinden het voorlopig voldoende. Na het weekend gaan we kijken hoe de wereld erbij staat.”

Dat afvalcontainers naar de haaien zijn, geeft overlast in de buurt, erkent hij. ,,Dat is natuurlijk niet lekker. Daar zal niemand blij mee zijn.”

Open brief

Leo Pronk, oud-voorzitter van het wijkberaad Duindorp, richtte zich gisteren geëmotioneerd in een open brief tot de burgemeester. Duindorp leek tijdens de rellen wel oorlogsgebied, schrijft hij. Hij vertelt hoe mensen huilend rondliepen en nog steeds bang zijn. ‘Duindorp veranderde in een vesting met smeulende afvalbakken, bomen, snackkar en wat er verder nog meer in de fik is gestoken. Maar wijken voor terreur of hoe u het verder ook noemt, nooit never. U heeft uw besluit genomen en zal dit besluit niet wijzigen’, schrijft hij aan Remkes, doelend op het afblazen van het vreugdevuur. ‘Dat bijna zesduizend inwoners van Duindorp ongewild hier het slachtoffer van zijn, heeft u kennelijk niet bedacht’.

Raadslid René Oudshoorn van Groep de Mos heeft begrip voor alle gevoelens en onrust in Duindorp. Maar hij is als het om de containers gaat ook praktisch. Hij snapt, net als Cliff Nijssen, het besluit van de burgemeester om de beschadigde afvalbakken niet te vervangen. ,,Nu vervangen heeft weinig zin als ze gelijk weer worden afgefikt.”

Maar Oudshoorn, die zich al vaker ergerde aan opengescheurde vuilniszakken en zwerfvuil, eist nu wel daadkracht van de gemeente. ,,Ik wil wel zien dat het ophalen van de vuilniszakken zeer regelmatig gaat plaatsvinden. Zodat het geen zooitje wordt op straat.”

Verzegelen

Cliff the Orac Meister neemt ondertussen het zekere voor het onzekere. Zo vaak mogelijk loopt hij inspectierondjes langs ‘zijn’ zeven afvalbakken. En tijdens de jaarwisseling verzegelt hij de containers. Ze gaan op slot. ,,Uiterlijk om 22.00 uur gaan ze dicht.”

Bijna 100 brandjes in twee dagen

© Hans van Kralingen

Achter elkaar gingen tientallen ondergrondse afvalcontainers ineens in de fik dinsdagavond. Ook grofvuil dat langs de straat stond, ging op sommige plaatsen in rook op. Dat gebeurt wel vaker in Den Haag, maar zelden zo massaal als dinsdagavond.

Het moet haast wel afgesproken werk zijn geweest dat vanaf negen uur ‘s avonds om de paar minuten nieuwe meldingen uit alle hoeken van de stad binnenkwamen bij de brandweer. In twee avonden moest die honderd keer uitrukken, heeft deze redactie becijferd aan de hand van berichten van de meldkamer waar in de stad de brandjes werden gemeld.

Verspreid

Op bovenstaand kaartje is duidelijk te zien dat de brandjes over de hele stad verspreid waren. In Duindorp, dat dinsdagavond door de politie met checkpoints werd afgesloten, bleef het relatief rustig.

Op zondag 1 en maandag 2 december waren er respectievelijk 14 en 16 brandjes, een dag later op dinsdag 70.