Duindorp overduidelijk nee, Benoordenhout is voor

voor

Het Haagse nee tegen het EU-verdrag met Oekraïne klinkt in Duindorp het meest ferm: bijna 83 procent van de kiezers stemde daar tegen. Het lokale ja-kamp is het sterkst vertegenwoordigd in Benoordenhout, waar ruim 61 procent voor stemde. Opvallend: 1280 Hagenaars vulden het stemformulier verkeerd in, deze stemmen tellen dus niet mee.

In totaal gingen woensdag 100.209 Hagenaars naar de stembus

In twee derde van alle wijken in de stad wint het nee-kamp royaal. Duindorp is met 83 procent tegenstemmers de absolute uitschieter, gevolgd door buurten als Rustenburg/Oostbroek, Zuiderpark, Bouwlust/Vrederust, Loosduinen,  Moerwijk en Wateringse Veld. Hier stemde tussen de 70 en 75 procent van de kiezers tegen het associatieverdrag met Oekraïne.

Tegen 
De voorstanders halen bij lange na niet de hoge percentages van de tegenstanders: Benoordenhout is met 61,5 procent ja-stemmers nog het meest pro-verdrag. Alleen in het Van Stolkpark/Scheveningse Bosjes en Duinoord kwam het aantal voorstanders eveneens boven de 60 procent uit. 

Uitkomst 
De gemeente Den Haag publiceerde vrijdag de uitkomsten van het referendum per stadsdeel, wijk en stembureau. In totaal gingen woensdag 100.209 Hagenaars naar de stembus. Daarmee lag de opkomst op 28,8 procent, dik drie procentpunt lager dan het landelijk gemiddelde. 58,4 procent van de Haagse kiezers stemde tegen het associatieverdrag, 40,8 procent voor. Landelijk liggen de percentages op 61,1 procent tegen en 38,1 procent voor.

Ongeldig 
Opmerkelijk: 1280 Haagse kiezers vulden het formulier niet goed in, waardoor ze een ongeldige stem uitbrachten. Het kabinet bekijkt nog wat er moet gebeuren met het overduidelijke ‘nee’ van Nederland.