Feest voor nachtbrakers en nachtburgemeesters

Na acht jaar heeft niemand het meer over de Haagse Nach. The Life I Live is een instituut geworden dat hoort bij de avond voor Koningsdag. En sinds vorig jaar ook op Koningsdag zelf.

Als er één festival in Den Haag is waar alle nachtbrakers van de stad aanwezig zijn, dan is het wel The Life I Live. Zo blijken bijna alle kandidaten die vorige maand meededen aan de verkiezing van nachtburgemeester van Den Haag, wel ergens een rol te spelen in het festival.

De kersverse burgervader van de nacht Sjoerd van Schuylenburch draait als dj Sunny Sjoerd op een nieuw podium op het Lange Voorhout, dat in het teken staat van de Silent Disco. De winnaar van de publieksstemming Cary van Rheenen vormt met zijn band The Mysterious Blues Bastards de afsluitende act op het Hofvijverpodium. Verder praat kandidaat Pat Smith het programma aan het Lange Voorhout aan elkaar, is Remco Visker betrokken bij het bandjestraject van Skooltainer, fungeert Willem Verheij als stagemanager op de Grote Markt en doet Zoë van Eldik voor haar afstudeerscriptie onderzoek naar het nieuwe geluid van Haagse bands. Dan is er nog Zamba-Jan die onder de naam Odd_Mind draait in club Het Magazijn en is ‘nachtburgemeester in ruste’ René Bom als vanouds – bijna langer dan het festival zelf bestaat – spreekstalmeester op de Hofplaats.

,,Voor de buitenstaander zeggen die namen misschien niet zo veel, maar het is wel tekenend dat alle potentiële nachtburgemeesters een lijntje hebben met het festival’’, zegt organisator Arthur Pronk. ,,In de afgelopen acht jaar is The Life I Live diep in de stad verankerd geraakt.’’

Jeangu Macrooy op de Hofplaats tijdens het Life I Live festival.

Jeangu Macrooy op de Hofplaats tijdens het Life I Live festival. © Angelo Blankespoor

Andere formule

In 2011 organiseerden Arthur Pronk en zijn compagnon Rick van Oosterhout, samen evenementenbureau PROOOST, het vervolg op de Haagse KoninginneNach, het jaarlijkse muziekfeest in de binnenstad van Den Haag waarmee ‘op de avond ervoor’ Koninginnedag werd ingeluid. Ze kozen voor een wat andere formule dan de voorganger, waarbij het accent werd gelegd op het ontdekken van nieuw muzikaal talent.

Pronk is ook de organisator van het jaarlijkse Embassy Festival waarop de in Den Haag gevestigde ambassades zich begin september presenteren met cultuur en culinaire proeverijen op het Lange Voorhout.

Sinds vorig jaar is er ook op Koningsdag zelf een muzikaal programma in de binnenstad. Het podium op de Hofplaats staat die dag in het teken van artiesten die ook op het Embassy Festival (kunnen) staan.

,,Een programma op Koningsdag was een jarenlange wens van ons’’, zegt Pronk. ,,Het heeft ons altijd verbaasd dat de binnenstad van Den Haag op de avond ervoor het beeld had van een feestende kolkende massa, maar dat het op de dag zelf nogal stil bleef. Vorig jaar hebben we het programma voor het eerst ook op 27 april overdag laten doorlopen. Dat was een succes en daar gaan we ook de komende jaren mee door.’’

Het totale programma voor de donderdagavond en vrijdag overdag telt 57 namen, variërend van Haagse trots Son Mieux tot de inmiddels salonfähige levenspopzangeres Roxeanne Hazes. Arthur Pronk raadt de muzikale fijnproever aan om direct bij het begin van het festival te komen, om 19.00 uur aan het Lange Voorhout. Daar speelt dan de jonge Amsterdamse gitaarband Eut, volgens hem een van de grote festivalsensaties onlangs op Paaspop in Schijndel.

Life I Live festival 2016.

Life I Live festival 2016. © Frank Jansen

Sfeer

,,Het is voor het eerst dat we het Lange Voorhout in zijn volledigheid betrekken bij het festival’’, zegt Pronk. ,,Dat komt omdat het Spuiplein niet beschikbaar is wegens bouwactiviteiten. Nu de kermis er ook weg is, kunnen we een betere aansluiting met de Denneweg creëren. We hebben twee podia op het Lange Voorhout met daartussen wat foodtrucks en de Silent Disco met Sunny Sjoerd & Friends. Waarschijnlijk krijg je hier een andere sfeer dan bijvoorbeeld de Grote Markt. Dat is sowieso de charme van het festival. De elektronica op het Kerkplein, de jongehondenmuziek op het Skooltainer podium aan het Buitenhof en het dansfeest op het Plein hebben elk hun eigen sfeer. Zelf ben ik ook benieuwd naar het blues- en jampodium dat dit jaar met een vintage busje voor het eerst op de hoek van de Hofvijver staat. Hier vind je een kleine, intieme setting en heb je met het Binnenhof, de Hofvijver en de skyline op de achtergrond het beste uitzicht van het festival.’’

The Life I Live: do 26 apr van 18.00-01.00 uur en vr 27 apr van 12.00-18.00 uur.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Life I Live festival 2016.
Janne Schra op het Noordeinde podium.(Den Haag 26-04-2016) Foto:Frank Jansen

Life I Live festival 2016. Janne Schra op het Noordeinde podium.(Den Haag 26-04-2016) Foto:Frank Jansen © Frank Jansen