Frustraties over trage woningbouw ‘De Zuid’

Toekomstige bewoners van de nieuwe woonwijk De Zuid op Scheveningen zijn het zat. Na maanden wachten wil het nog altijd niet vlotten met de oplevering.

Ze hadden er al lang en breed moeten zitten, de nieuwe bewoners van de appartementen en eengezinswoningen ‘Zuidduin’: het eerste deel van De Zuid, de nieuwbouwwijk op het voormalige Norfolk-terrein op Scheveningen. Volgens de eerste planning zouden de appartementen aan zee in oktober 2017 worden opgeleverd.

Vandaag zijn ze vier à vijf maanden verder en nog altijd wonen de meeste kopers niet ‘zinderend aan zee’, zoals de verkoopslogan luidt. Wat heet: er ligt inmiddels een derde prognose: de ontwikkelaars denken nu dat de pakweg zeventig woningen tussen half mei en half juli klaar zijn. Vanavond geven ze tekst en uitleg in het Zuiderstrandtheater.

Beu

Toekomstig bewoner Eric van Tongeren is het beu en hij niet alleen: ,,Vertragingen zijn er vaker, maar dit duurt wel heel lang. Sommige kopers hebben hun huis al verkocht en zitten even in een huurappartement, waar ze nu weer uit moeten, omdat het zo lang duurt. Die moeten nóg een keer verhuizen.”

Bouwer Van Wijnen Groep en projectontwikkelaar MRP Development waren vrijdagmiddag en afgelopen weekeinde niet bereikbaar voor commentaar op de oplevering die niet alleen qua tijdstip op kritiek stuit.

Er wordt verschrikkelijk langs elkaar heen gewerkt

Toekomstige bewoner Eric van Tongeren

Volgens Van Tongeren levert ook de gebrekkige afwerking frustraties op bij de kopers. Zo kampen nog niet opgeleverde woningen nu al met schimmel, omdat er niet ‘waterdicht’ zou zijn gewerkt. Een ander punt van ergernis: de schuifpuien die tegen de afspraak in niet in kunststof zijn uitgevoerd, maar aluminium kozijnen hebben gekregen. ,,Er wordt verschrikkelijk langs elkaar heen gewerkt”, stelt Van Tongeren. ,,Ik vraag me af of de bouwers wel beseffen dat er wordt gebouwd met het geld dat de toekomstige bewoners overmaken.”

Het grote woningbouwproject ‘De Zuid’ gaat in totaal zo’n 400 woningen beslaan. De eerste honderd woningen betreft Zuidduin (waarvan nu een van de vier blokken is opgeleverd). Daarna wordt er gebouwd aan Zuidhaven, Zuidzicht en Zuidbaai.