‘Ik ga echt niet omkeren, die ambulance moet maar omdraaien’

Ongeduldige bestuurders in Den Haag hebben vorige week voor flink wat irritatie gezorgd bij de wijkagent van Leyenburg. ‘Waarom wordt er zo gereageerd, terwijl er iemand op een brancard wordt weggedragen?’ vraagt de agent zich af op de facebookpagina van politie Zuiderpark.

 

Het is dinsdag 2 januari als hulpdiensten naar de Leyweg in Den Haag gaan. Bij een ongeluk ter hoogte van het ziekenhuis is een slachtoffer gevallen. De weg wordt gedeeltelijk geblokkeerd door de dienstvoertuigen. Er ontstaat een lange rij wachtende auto’s.

Terwijl de wijkagent van de achterste auto naar voren loopt wordt door meerdere bestuurders aan hem gevraagd of ze niet kunnen opschieten. Aan de bestuurster van de voorste auto vraagt de agent of ze even kan keren, zodat het andere verkeer ook kan draaien en de weg kan vervolgen. ,,Ik ga echt niet keren, want die ambulance moet maar doorrijden”, antwoordt ze.

Ze was erg boos, omdat de ambulance in de weg stond

Wijkagent Leyenburg

,,Ja, u leest het goed”, wordt beschreven. ,,Terwijl er een verkeersslachtoffer op de brancard werd getild, waren deze uitspraken een zwaar contrast met respect voor het slachtoffer en de hulpverleners.”

De agent moet meerdere malen de vraag herhalen, voordat de vrouw – zij het met moeite – luistert. ,,Ze was erg boos, omdat de ambulance in de weg stond.”

Tip

Voor de mensen ‘die zich op zo’n moment gedupeerd voelen’ heeft de wijkagent een tip: ,,doe een ademhalingsoefening”. ,,Voor ons scheelt dit een hoop vraagtekens waarom er zo wordt gereageerd.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken