Gemeente mogelijk zelfstrafbaar voor hennepplantage in verhuurdpand aan Zieken

Het kan voor de gemeente geen verrassing zijn geweest dat eind vorig jaar een illegale hennepkwekerij werd aangetroffen in een gemeentelijk pand aan het Zieken dat was verhuurd aan de Surinaamse stichting Samen Sterk.

In oktober 2013 werden door de stichting ook al eens in een zolderruimte resten van een mogelijke hennepplantage ontdekt. De stichting heeft daar toen direct melding van gedaan bij de de gemeente en de politie. Wat er met die melding is gedaan is onduidelijk.

Toen in 2015 door de stichting een hennepkwekerij in bloei werd ontdekt, stopte de gemeente de huurovereenkomst met de stichting. Ook de subsidie werd direct beëindigd. De Haagse Stadspartij noemde dat besluit eerder al “onzorgvuldig en prematuur”, omdat de wietplantage in een gedeelte van het pand zat dat niet werd gehuurd of gebruikt door de stichting.

Gemeente mogelijk strafbaar

De Haagse Stadspartij wijst erop dat volgens de nieuwe Opiumwet niet alleen de huurder, maar ook de verhuurder bij constatering van een hennepkwekerij in zijn pand als verdachte kan worden aangemerkt. “Een verhuurder dient namelijk te voldoen aan zijn zorgplicht”, zegt gemeenteraadslid Peter Bos (kleine foto). “Als de gemeente niet regelmatig heeft gecontroleerd en na de eerdere melding uit 2013 niets heeft ondernomen, is de gemeente mogelijk zelf strafbaar.”