Grote belangstelling voor pas ontdekte bunker in Scheveningen

‘Dit was een bunker die niet voorkwam op de kaarten’

Wie langs de kust van Scheveningen loopt kan er eigenlijk niet omheen: de betonnen bunkers in de duinen. Ooit lagen er door heel Nederland verspreid ongeveer 10.000, tegenwoordig is daar nog maar een fractie van over.

Het is dan ook bijzonder als er af en toe nog eentje opduikt die niet op de tekeningen staat. Dat gebeurde afgelopen december onder de boulevard in Scheveningen. Tijdens graafwerkzaamheden stuitten bouwvakkers op iets hards. Toen dat werd blootgelegd, bleek het een bunker uit de Tweede Wereldoorlog te zijn.

In de bunker lagen diverse spullen uit de oorlogstijd: zoals een oude Duitse krant uit 1945, munitiehulzen en delen van een Duits uniform.

Morgen is de bunker eenmalig te bezoeken voor belangstellenden. Althans, voor de mensen die zich hebben aangemeld. “Er waren ongeveer 800 plaatsen beschikbaar, die waren binnen 48 uur volgeboekt”, aldus wethouder Boudewijn Revis.

Dat noemen we het bunkergevoel, als je je kop stoot.

Een gids in de bunker

Journalisten mochten vandaag al even een kijkje nemen in de bunker, onder wie onze verslaggever Joris van de Kerkhof. “Oppassen mensen, let op je hoofd”, roept de gids bij de wat lage ingang van het betonnen bouwsel. “Dat noemen we het bunkergevoel, als je je kop stoot. Da’s niet prettig.”

De gids laat zien waar het geschut stond en waar de soldaten sliepen. “Zes man sliepen hier.” En er was elektra. De bunkers waren gewoon aangesloten op het gemeentelijk energiebedrijf. “Tot eind 1944 werden de elektriciteitsrekeningen netjes betaald.”

Wie het zelf wil zien, moet morgen naar de open dag. “Daarna gaan de bouwvakkers door met het werk aan de noordelijke boulevard, dus wordt de bunker weer afgedekt met zand”, aldus de wethouder.