Haagse horrortandarts riskeert tien jaar cel

77

De Haagse ‘horrortandarts’ Mark van N. staat vanaf dinsdag voor een Franse rechtbank terecht voor het verwoesten van minstens 120 gebitten. Als hij schuldig wordt bevonden hangt hem een celstraf van tien jaar en een boete van 150.000 euro boven het hoofd.

Van N. (51) wordt door de Franse justitie zware mishandeling, oplichting en valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Vanuit zijn tandartsenpraktijk in Bourgogne zou hij bij minstens 120 patiënten het gebit hebben vernield. Volgens zijn slachtoffers is hij zich te buiten gegaan aan het trekken van gezonde tanden, het breken van kaken en het naaien van stukjes instrument in het tandvlees. Daarna presenteerde hij de onfortuinlijke Fransen een gepeperde rekening.

Ook Hagenaars hebben in het verleden kennis gemaakt met de methodes van Van N. In zijn praktijk aan het Valkenbosplein liet hij jarenlang een spoor van ellende achter. Het medisch tuchtcollege schorste de man voor een jaar. In 2008 begon Van N. zijn praktijk in Bourgogne. De Hagenaar zit al een jaar in voorarrest op de psychiatrische afdeling van een Franse gevangenis. De advocaten van de groep gedupeerden hebben weinig hoop op een schadevergoeding voor de slachtoffers. Van N. zou inmiddels volledig bankroet zijn. Het proces gaat naar verwachting twee weken duren.