Hagenaar Joost van der Valk maakt kans op Emmy

media_xll_3617257

De Haagse documentairefilmer Joost van der Valk is door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voorgedragen voor een Emmy Award.

Van der Valk dankt dit uitzicht op ’s werelds meest prestigieuze onderscheiding voor televisiemakers aan zijn veelbesproken documentaire over de gevreesde motorclub Satudarah.

Rituelen
In de in juni vorig jaar door de NPO uitgezonden film is te zien hoe Van der Valk doordringt tot in de ‘top’ van de motorbende waarvan sommige leden meer dan eens wegens vermeende criminele activiteiten het nieuws hebben gehaald. Daarbij zoomde de filmmaker vooral in op Oosterse rituelen waarbij het oppervlakkig gezien draait om onderling respect, trouw en moed.

In 2009 won Van der Valk een Emmy Award met zijn documentaire Saving Africa’s Witch Children.© archieffoto AD.

Van der Valk, geboren in Zoetermeer en opgegroeid in Den Haag, vertelde eerder in deze krant dat hij zojuist een ‘extreem moeilijke klus’ had geklaard. ,,Want ja, er zitten een paar gekken tussen. De drie hoofdpersonen in de film eindigen allemaal in de bajes.” Hij vindt dan ook niet dat Satudarah er bij hem al te genadig vanaf is gekomen. ,,Hun criminele kanten worden nergens ontkend.”

New York
In totaal heeft de NPO 14 programma’s van het afgelopen jaar voor een Emmy Award voorgedragen. Of die inzendingen ook daadwerkelijk kans maken om aan het einde van het jaar in New York in de prijzen te vallen, zal pas in oktober duidelijk worden, als de nominaties bekend worden gemaakt.

Overigens lukte het Joost van der Valk al eens eerder om een Emmy te winnen. Dat was zes jaar geleden met Saving Africa’s Witch Children, een documentaire die hij maakte in opdracht van de Britse zender Channel 4. In die productie stelde hij de duistere Nigeriaanse praktijken, waarnaar de titel verwijst, aan de kaak.

Een lid van Satudarah bij de première van Van der Valks film over zijn motorclub, in juni vorig jaar. © anp bron .Albert Kok
22-2-16 ad