Hagenaars testen ID-kaart van de toekomst uit

media_xll_3602984

Vijfhonderd Hagenaars krijgen een elektronische ID-kaart, ook wel ‘de ID-kaart van de toekomst’. Bevalt die, dan krijgt iedereen hem. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft maandag de eerste elektronische ID-kaart uitgereikt aan een inwoner van Den Haag.

De hofstad is een van de steden die meedoen mee aan een proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kaartlezer
Wat de nieuwe kaart onderscheidt van het huidige identiteitsbewijs is dat je er online mee kunt inloggen, via een speciale kaartlezer, vergelijkbaar met die van banken. Dat is veilliger dan de huidige methode, via DigiD. Bovendien hoeft de gebruiker geen wachtwoord te onthouden.

Gebruikers kunnen met hun kaart inloggen bij verschillende overheidsdiensten. Mogelijk kan de kaart later ook worden gebruikt om in te loggen bij webwinkels en om bankzaken mee te regelen.

Rijbewijs
Behalve een elektronische identiteitskaart wordt de komende tijd ook een elektronisch rijbewijs getest in Groningen en Eindhoven. Er vinden daarnaast pilots plaats met private inlogmiddelen voor digitale overheidsdiensten, bijvoorbeeld een mobiele app. Na een evaluatie van de pilots maakt het kabinet een definitief besluit over de inzet van de elektronische kaarten.