Het gras is altijd groener bij de buren

DEN HAAG – Kocht jij een plant die je buurman vervolgens ook in de aarde zette? Dat kan kloppen. Nederlandse voortuinen zijn bijna kopieën van elkaar. De keuze voor tegels of planten lijkt wel ‘besmettelijk’. Volgens een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar tuinen en tuinieren lijken tuinen ‘letterlijk gespiegeld’ te worden.

Een voortuin wordt veel vaker bestraat als er bij de overburen ook flink wat tegels liggen. Andersom kan het ook: groene tuinen zijn net zo goed aanstekelijk. Het SCP zegt donderdag dat groen zelfs een ‘inspirerende werking’ heeft voor de rest van de straat.

De groenste tuinen zijn te vinden bij ouderen en hoger opgeleiden. Iedereen houdt volgens de studie van een omgeving met planten, bomen en bloemen, maar toch is er steeds meer steen te vinden in de wijken. 

Wateroverlast

Die verstening levert flink wat problemen op. Waar tegels liggen, kan water niet goed in de grond zakken. Daardoor is er steeds vaker wateroverlast na een stevige regenbui. Dat hebben we gemerkt: eind juni hadden veel mensen in de regio natte voeten door noodweer.