Keiharde keuzes in nieuw Kunstenplan,geen geld voor De Appel en FestivalClassique

Als het aan de adviescommissie voor het Kunstenplan 2017-2020 ligt krijgt Theater De Appel na dit jaar geen subsidie meer. Het is een van de keiharde keuzes in het advies dat vrijdag werd gepresenteerd

Zuiderparktheater overkapping“Naar het oordeel van de Commissie is de aanvraag van De Appel op alle fronten – kwaliteit, positionering, bedrijfsvoering – onder de maat voor een structureel gesubsidieerd gezelschap van deze subsidieomvang”, schrijft de adviescommissie. Ook andere organisaties krijgen ervan langs, zoals Festival Classique (“onvoldoende vernieuwende en experimentele elementen”) en het Zuiderparktheater (“niet overtuigd van de levensvatbaarheid en meerwaarde”).

In het nieuwe Kunstenplan krijgen jongerencultuur, urban en pop meer ruimte. Zo krijgt de hiphopstichting Aight 190.000 euro, het Haags Pop Centrum 608.000 euro en muziekcentrum Musicon 190.000 euro. In totaal wordt elk jaar 52 miljoen aan cultuursubsidies uitgegeven.

Begrotingsbehandeling

Op basis van dit advies stelt het stadsbestuur voor 1 juli het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2017-2020 op. Bij de begrotingsbehandeling in het najaar besluit de gemeenteraad definitief over dit plan.