Kick Out Zwarte Piet denkt na over Plein-verbod

Haagse activisten van Kick Out Zwart Piet zijn zwaar teleurgesteld nu burgemeester Pauline Krikke hun demonstratie verbiedt op 17 november tijdens de intocht van Sinterklaas op het Plein. De groep gaat nadenken of ze het verbod gaat respecteren, zegt Mariam Elmaslouhi.

 

,,Dit is enorm teleurstellend voor een stad als Den Haag. Een stad die zo open minded oogt. Wij zijn er niet om het feest te verpesten. Wij willen verandering. Demonstreren doen we uit overtuiging. We zijn niet uit op een knokpartij. Het zijn anderen – rechts extremen – die het niet tolereren. We denken erover na. We moeten vooral ook om onze eigen veiligheid denken.’’

Krikke stelde gisteren dat een anti-zwarte-piet betoging op het Plein teveel risico’s geeft op spanningen tussen voor- en tegenstanders. Ze wees op het grote risico dat groepen actievoerders gaan mengen. Kinderen zouden tussen de demonstranten kunnen belanden.

Hagenaars steunen op social media massaal het besluit van Krikke, die stelt dat demonstreren wel mag, maar op een andere plek. Activiste Elmaslouhi zegt dat het kinderfeest op het Plein volgens haar wél samen had gekund met de demonstratie. ,,Het kan als de moed en wil van Den Haag er is.