De Kraaien vliegen lekkâh doâh

Zanger en producer ‘Prins Clit in Paanham’ heeft de Haagse rapformatie De Kraaien verlaten. Is deze populaire formatie nu ‘vleugellam’? Het tegendeel blijkt waar.

Door Martin Reitsma

Den Haag – Sinds 2009 zetten De Kraaien talloze grote podia in ons land in vuur en vlam met keiharde beats en pakkende teksten, en dit alles op z’n Haags. Hun megahit ‘Ik vind je lekker’ gaat richting platina. Onder meer de optredens tijdens Parkpop, N.A.T.P. en de Zwarte Cross waren spraakmakend.

Uitdaging

Bernd Gansebev: ” Het opstappen van Paanham is natuurlijk jammer maar ook een uitdaging voor ons.” Over de reden van het afscheid. “Soms heb je een muzikaal meningsverschil, dan moet je elkaar vrijlaten.”

Zwarte Schaap

Gansebev: “Ik was al met diverse producers in overleg voordat dit nieuws kwam. De nieuwe single: ‘Het Zwarte Schaap’ wordt in februari verwacht, een samenwerking met DJ’s: Billy the Kid, Outsiders en Darkraver. Het is een volledig Haagse Hardstyleproductie, echt een Anthem. Een deel van de video hebben we vlak voor oud en nieuw geschoten op die megahoge brandstapel in Duindorp.” Volgens Gansebev liggen er ook nieuwe tracks. “Met Emmaly Brown hebben we Nederlandstalige trap-hip hop gedaan.”

“We gaan niet rigoreus veranderen nu Paanham er niet meer bij is”, zegt Gansebev. “Ons nieuwe album komt rond september uit. Er volgt ook een clubtour dit najaar. Wat telt is dat tijdens onze optredens zo´n tent ‘binnenste buiten’ wordt gevouwen en ‘uit zijn voegen wordt getrokken’.”
“Vooral bij die ‘Ongetemd feesten’ was het vaak raak met gebroken neuzen, gescheurde wenkbrauwen, armen uit de kom, etcetera”, gaat hij verder. “Ons podium is tijdens zo´n optreden nog de enige redelijk veilige plek, hoewel we soms ook een stuk tand missen. Zo’n groep komt als een menselijke tsunami op je af. Maar ach, het is niet agressief, in het vuur van ons optreden gebeuren die dingen nu eenmaal.”

De Kraaien hebben ook een paar keer in het ADO stadion opgetreden, onder meer tijdens de wedstrijd tegen Feijenoord. “Horen we die trainer zeggen dat het onze schuld was dat zijn club verloor: ‘Die Kraaien hebben mijn spelers uit hun concentratie gehaald’. Dat is natuurlijk het mooiste compliment dat je kunt krijgen. De keer daarna stonden die ADO supporters voor ons podium en hadden het onwijs naar hun zin, ze gingen echt door het lint”. 3 februari staat een optreden van de Kraaien gepland in de Paap.