Lager opgeleiden vaak te zwaar

dik

DEN HAAG – Laagopgeleiden hebben nog steeds veel vaker overgewicht en obesitas dan hoogopgeleiden. Het aantal Nederlanders met obesitas is de afgelopen decennia explosief gestegen. Van de laagstopgeleiden heeft 65 procent matig of ernstig overgewicht; van de hoogstopgeleiden is dit 35 procent

Ze zijn de potentiële risicogevallen voor overgewicht: de leerlingen van het Calvijn met Junior College, een vmbo-school in Amsterdam-West. „We hebben heel veel te dikke kinderen op school”, zegt de 15-jarige Octo. Met zijn vrienden loopt hij na de lessen naar metrohalte Lelylaan. „De leraren letten er wel goed op. Ze gaan naar de sportschool met de kinderen die het moeilijk vinden om zelf te sporten. Maar sommige klasgenoten eten daarna weer patat en Turkse pizza’s in de snackbar. Dat heeft natuurlijk niet veel zin.”

Ziad (15) weet dat hij te zwaar is voor zijn leeftijd en lengte. „Daarom eet ik nu geen chips meer”, zegt hij. „Ik lunch met broodjes gezond en ik ga op de fiets naar school.”

Snackbar

Een kwart van de mensen die hooguit basisonderwijs heeft afgerond, heeft obesitas. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag presenteert in de Leefstijlmonitor 2015. Onder universitair opgeleiden heeft zes procent obesitas.

Het aantal Nederlanders met overgewicht lijkt zich, na jaren van stijging, te stabiliseren, zegt Bart Looman van Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen. Of een laag onderwijsniveau de kans op overgewicht verhoogt, of omgekeerd, kan op basis van het onderzoek niet worden vastgesteld. „Een lagere opleiding en overgewicht komen vaak in combinatie voor”, zegt Looman. „In de praktijk betekent een lagere opleiding vaak dat er minder inkomen is en minder kennis over een gezonde leefstijl.”

Patricia Schutte van het Voedingscentrum: „In de wijken waar de lagere sociaaleconomische klasse woont, zijn de verleidingen vaak groot: reclames, snackbars en andere minder gezonde fastfoodrestaurants.” Naarmate mensen ouder zijn, neemt de kans op overgewicht toe. Van de jongeren heeft 12 procent overgewicht. Zes op de tien mensen van vijftig jaar en ouder is te zwaar. Kinderen moet zo jong mogelijk worden geleerd wat gezond eten is, aldus Looman.