Leo Pronk: “Burger zelf laten handhaven tijdens jaarwisseling is belachelijk”

De proef van de gemeente om mensen in stadsdeel Scheveningen zelf hun straat, speeltuin of pleintje vuurwerkvrij te laten verklaren tijdens de jaarwisseling, valt niet bij alle Scheveningers in goede aarde. De proef wordt dit jaar voor het eerst gehouden. “Het idee van vuurwerkvrije zones vind ik prima. Het zelf handhaven slaat natuurlijk helemaal nergens op”, zei Leo Pronk (kleine foto) van Wijkberaad Duindorp

Leo voorziet problemen bij het vinden van overeenstemming tussen buurtbewoners tijdens het eindejaarsfeest. “Als ik een vuurwerkvrije zone zou willen hebben in mijn straat, dan moet ik zo’n honderd huizen langs om te vragen of dat kan. Om van alle bewoners uit dezelfde straat alle neuzen dezelfde kant op te krijgen is gewoon onmogelijk.” Ook ziet Leo het gebrek aan handhaving als negatief. “Zeg dan als gemeente gewoon we hebben geen capaciteit om het te handhaven. Om dit als iets positiefs te verpakken is gewoon belachelijk.”

Pronk denkt dat de proef juist burenruzies in de hand zal werken.”Als iemand een liter Bacardi achter de kiezen heeft en het niet met mij eens is, dan zie ik voor me dat het vuurwerk niet de lucht, maar mijn brievenbus ingaat.” Ook noemt de voorzitter van het wijkberaad de proef een bewijs van onkunde. “Ik vind het niet kloppen. Het komt op mij over alsof de gemeente het zelf gewoon niet meer weet en de Scheveningers maar laat zitten”, aldus Leo.