Liefst 85 ziekenhuismedewerkers bestraft voor neuzen in dossier Barbie

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft 85 medewerkers een officiële waarschuwing gegeven omdat ze onrechtmatig het dossier hebben bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. Als ze nog eens de fout ingaan, volgt ontslag op staande voet, heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.

 

Aangezien dit voor alle betrokkenen de eerste waarschuwing is, volgen nu geen ontslagen. De medewerkers hadden ‘geen behandel- of zorgrelatie met de patiënt’, aldus het ziekenhuis na intern onderzoek. De zoekacties werden uitgevoerd toen De Jong in januari met spoed werd opgenomen nadat ze een zelfmoordpoging had gedaan.

Begin deze maand werd al bekend dat waarschijnlijk om tientallen medewerkers het patiëntendossier onterecht hadden ingekeken. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens begon een onderzoek. De Patiëntenfederatie sprak van een ‘cultuurprobleem’.

Procedures

Om privacyschendingen in de toekomst te voorkomen, scherpt het ziekenhuis de procedures verder aan. Zo krijgen medewerkers een extra waarschuwing wanneer ze een dossier openen, gaat het ziekenhuis met extra steekproeven controleren of de regels worden gevolgd en moet iedere medewerker die toegang heeft tot de patiëntendossiers een online cursus volgen over privacy.

Alle medewerkers krijgen een brief waarin nog eens het belang van beroepsgeheim, vertrouwelijkheid en privacy wordt benadrukt. Tijdens werkoverleg en introductiebijeenkomsten komt er ook meer aandacht voor deze onderwerpen. Patiënten kunnen er daarnaast zelf voor kiezen hun persoonlijke gegevens extra af te schermen voor medewerkers.

Bij het Hagaziekenhuis werken in totaal 3.800 medewerkers. Dat betekent dat ruim 2 procent van de medewerkers berispt is.