Meer groen, minder auto’s in het centrum

wiet

De entree van Den Haag bij station Hollands Spoor krijgt een opknapbeurt van miljoenen. Ruim baan voor voetgangers, fietsers en bomen op deze ‘loper’.

De rommelige entree van het oude centrum van Den Haag die loopt vanaf station Hollands Spoor naar de Grote Marktstraat krijgt een ingrijpende opknapbeurt. Stoepen worden breder, fietsers krijgen de ruimte, het wordt een 30 kilometerzone voor auto’s en automobilisten die niet in het gebied hoeven te zijn worden omgeleid via de Neherkade en komen dit stukje Den Haag niet meer in. 

Ook het aantal bomen gaat groeien. Op plekken in de Wagenstraat en het Wagenplein waar nu geen bomen staan, worden ze neergezet. Historische gevels en de Wagenbrug gaan extra aandacht krijgen door ze mooi uit te lichten.

Miljoenen
Voor het inrichten van deze ‘loper Oude Centrum’ is een bedrag van 6 miljoen euro beschikbaar. Het voorlopige ontwerp met het programma van eisen voor de uitvoering is door de gemeente samen met de omwonenden en ondernemers geformuleerd. Dat het Oude Centrum deze opknapbeurt krijgt is politiek al rond. Over de uitvoering wordt na het reces een besluit genomen. Ook buurtbewoners kunnen er nog een keer hun opmerkingen over maken.

Ik denk dat de oppositie ook ziet dat het om vergroening gaat

Boudewijn Revis

Maar verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis verwacht geen politieke tegenstand. ,,Ik denk dat de oppositie ook ziet dat het om vergroening gaat. Dat ziet er mooier uit en maakt de lucht er ook beter want die is er nu vies door al het autoverkeer.”

Terrassen en uitstallingen van winkels hoeven niet te wijken voor voetgangers, die een bredere stoep krijgen op de Stationsweg aan de kant van het Huygenspark, vindt Revis. ,,Die geven juist de uitstraling van levendigheid die nodig is.” 

Parkeerplekken
Meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het behouden van tweerichtingsverkeer op de Stationsweg kan niet zonder het opofferen van parkeerplekken. De helft van de parkeerplaatsen die gaan verdwijnen – het totale aantal is nu nog niet bekend – zou gecompenseerd moeten worden in de buurt. Een hels karwei lijkt dat te worden in de toch al drukke omgeving. 

Revis blijft optimistisch. ,,We hebben ervaring met parkeren in woonwijken en gaan kijken of we dat hier ook kunnen toepassen.” Garanderen kan hij niets.

De werkzaamheden zijn gepland voor oktober 2017 en moeten na de zomer van 2018 klaar zijn.