NIDA stomverbaasd: ‘Open houden Haagse markt is onverantwoord’

Het openhouden van de Haagse markt is onverantwoord, vindt NIDA Den Haag. De partij roept burgemeester Remkes en wethouder Bredemeijer daarom op de Haagse markt zo snel mogelijk te sluiten.

Fractievoorzitter Adeel Mahmood bracht gistermiddag een bezoek aan de Haagse markt om te kijken hoe druk het was. ,,Het klopt dat het veel rustiger is dan wij gewend zijn op de Haagse markt, maar nog steeds komen hier te veel mensen te dicht bij elkaar. Door ondernemers wordt niet alleen gevreesd voor de financiële gevolgen, maar ook voor hun eigen gezondheid en die van de bezoekers. Den Haag moet het voorbeeld volgen van onder meer Rotterdam en de markten in Den Haag per direct sluiten”, aldus Mahmood.

Volgens hem is het met name bij de groente- en fruitafdeling te druk. Hier houden veel mensen geen afstand van 1,5 meter. Veel andere kraampjes zijn dicht of hebben nauwelijks klanten. ,,Wat mij opviel is dat ik in de 45 minuten die ik op de markt heb doorgebracht niemand heb gezien die controleert of het niet te druk is of dat mensen voldoende afstand van elkaar houden. De richtlijnen worden niet opgevolgd.”

Huren

Mahmood sprak met ongeveer 20 ondernemers en een aantal klanten. Uit de gesprekken bleek dat mensen teleurgesteld zijn over de risico’s die genomen worden door het niet sluiten van de Haagse markt. De ondernemers geven aan zich verplicht te voelen om hun kraam te openen en hopen snel op duidelijkheid van de gemeente, aldus Mahmood. De omzetten zijn gekelderd, terwijl de huur nog wel betaald dient te worden.

NIDA roept het college dan ook op om de huren vanaf 1 maart niet in rekening te brengen. ,,Als dat niet gebeurt volgen er vele faillissementen en wordt het lastig nog monden te voeden. Den Haag zou het goede voorbeeld moeten geven als ‘huurbaas’ ,’’ vindt de fractievoorzitter.