Noodbevel voor verboden protest op Malieveld, meerdere betogers opgepakt

Ondanks dat de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin vandaag op het Malieveld werd verboden, zijn er toch een paar honderd betogers naar het grasveld gekomen. De politie heeft meerdere mensen aangehouden die weigerden te vertrekken. Een aantal personen gooide met fietsen naar de politie. De burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd.

Met busjes van de politie, mensen van de ME en politie te paard worden aanwezigen van het Malieveld weg geleid richting het Centraal Station. De politie heeft veel agenten ingezet. Ook zijn er matrixborden geplaatst waarmee betogers worden gewaarschuwd dat ze in overtreding zijn.

Van mensen van wie vermoed wordt dat ze willen demonstreren, wordt om legitimatie gevraagd en hun bestemming. Agenten wijzen hen daarbij nog eens op het demonstratieverbod. Ook via Twitter doet ze een oproep om thuis te blijven.

Meerdere mensen hebben op sociale media aangegeven toch te komen, onder wie Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida. ,,Het gaat mij niet zozeer om die 1,5 meterregels. Ik ga daar gewoon staan om gebruik te maken van mijn grondrecht en wil me vooral niet laten intimideren”, vertelt Wagensveld. ,,Iedereen staat er voor zich, dus er is geen sprake van een organisatie. Iedereen mag daar gewoon wandelen.”

Een betoger hield een emotioneel relaas

Een betoger hield een emotioneel relaas © Regio 15

Geheime agenda

De organisatoren van Viruswaanzin roepen echter vooral op om niet te komen. Jan Engel, woordvoerder van Viruswaanzin zegt dat er geen geheime agenda is om Den Haag vandaag te overvallen met een demonstratie. ,,We komen ook niet stiekem. Ik denk dat onze oproep op sociale media om niet te komen naar het Malieveld heel duidelijk is geweest. We roepen nogmaals iedereen expliciet op, om niet te gaan.”

De organisatie wil niet dat mensen in het gedrang komen. Viruswaanzin is niet uit op rellen, zegt de woordvoerder. Mochten er vandaag in Den Haag toch actievoerders verschijnen, dan vallen die niet onder de noemer van Viruswaanzin, vertelt Engel die zelf op dit moment in zijn woning in Duitsland verblijft. Hij volgt het nieuws  vandaag op afstand. ,,Vandaag doen we even rustig aan. Het is een dag om even bij te komen van de hectiek.”

Politie communiceert met oudere vrouw op het Malieveld.

Politie communiceert met oudere vrouw op het Malieveld. © Jos van Leeuwen

Hooligans

Demonstranten tijdens een verboden demonstratie van Viruswaanzin op het Malieveld die is gericht op de coronamaatregelen van het kabinet.

Demonstranten tijdens een verboden demonstratie van Viruswaanzin op het Malieveld die is gericht op de coronamaatregelen van het kabinet. © ANP

Vorig weekend liep een groot, soortgelijk protest uit de hand, mede omdat hooligans de actie aangrepen ook naar Den Haag te komen. Die demonstratie werd op voorhand ook verboden. Nadat Remkes toch een korte betoging had toegestaan omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig.

In het gebied rond station Den Haag CS en het Malieveld ontstonden rellen met de ME. Volgens de politie gebruikten onruststokers fors geweld. De mobiele eenheid voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden ‘doorgesnoven hooligans’ misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen.