Ontwikkeling humane bordelen in Den Haag komt niet van de grond

Met het plan voor een humaan bordeel moest het Oude Centrum snel opknappen. Maar het prostitutiedossier zit weer in een impasse. ,,Heel jammer.”

 

CDA-raadslid Danielle Koster: ‘De gemeente wil ook niet samen op zoek. Dat is heel jammer’. © Archieffoto

Vorig jaar lanceerde de stichting Non Nobis een plan voor een ‘humaan bordeel’ in Den Haag. De ideële stichting wil de seksbranche veiliger maken. Een gouden kans om de Rivierenbuurt (Geleenstraat) en het Oude Centrum (Doubletstraat) van raamprostitutie te ontdoen, juichten bewoners en politieke partijen. Maar een jaar later, na een ‘goed gesprek’ tussen stichting en gemeente, is het prostitutiedossier weer terug bij af.

De reden: Non Nobis wil de nieuwe sekshuizen wel beheren en exploiteren, meldt de gemeente, maar níet zelf ontwikkelen. Dus blijft het wachten op een marktpartij om de kar te trekken.

CDA-fractieleider Daniëlle Koster baalt ervan. ,,De gemeente wil ook niet samen met Non Nobis op zoek naar een alternatieve plek. Dat is heel jammer.” Een woordvoerder van Non Nobis benadrukt wel graag met de gemeente in gesprek te willen blijven.

Noodgebied

Als je de status ‘noodgebied’ schrapt, kun je niet meer met ver­wij­de­rings­be­ve­len werken

Burgemeester Pauline Krikke

Het stuk stad tussen grofweg de Grote Marktstraat en de Dunne Bierkade blijft voorlopig ook nog noodgebied, vertelde burgemeester Pauline Krikke vorige week in een debat. ,,We willen het noodgebied stoppen, maar dat moet buitengewoon zorgvuldig. Als je de status schrapt, kun je niet meer met verwijderingsbevelen werken.”

Op zijn vroegst pas eind volgend jaar kan het noodgebied misschien overboord. Al meer dan twintig jaar geldt de speciale gebiedsaanwijzing. Daarmee kan de politie dealers en herrieschoppers makkelijk wegsturen.

De overlast in de buurt is groot door wangedrag, troep op straat en parkeerproblemen, zegt Shireen Poyck van het Buurtplatform Oude Centrum. ,,Het is toch van de zotte dat het historische centrum noodgebied blijft?”

Prijskaartje

VVD-raadslid Ingrid Michon mikt op een uitsterfbeleid, zodat de honderden prostitutieramen in de stad verdwijnen. ,,Laat de vergunningen aflopen.” Maar de gemeente vreest dat daaraan een fors prijskaartje hangt, als seksbazen de juridische strijd aangaan. En uitkopen van raameigenaren kost naar schatting bijna 200 miljoen euro. Geen politieke partij die daarvoor geld reserveert in het verkiezingsprogramma.