Opnieuw anonieme brieven en tips over moord Gijsbers

media_xll_3633087

De nieuwe media-aandacht voor moord in 1974 op de Haagse weduwe Gijsbers heeft de politie inmiddels 25 tips opgeleverd. Ook kwamen een derde en een vierde anonieme brief binnen van iemand die lijkt te weten wie de dader is, die nooit werd gevonden.

Het coldcaseteam van de politie in Den Haag buigt zich na 41 jaar weer over de zaak nadat een vrouw enkele brieven over de moord op de 76-jarige Daisy Gijsbers ontving. Omdat ze ook leest dat haar overleden echtgenoot mogelijk met de moord te maken heeft, stapt ze naar de politie. Ze wil weten of haar man inderdaad betrokken was. Daarna krijgt ze nog een brief en een kerstkaart, allemaal met dezelfde boodschap: de briefschrijver zegt te weten wie de weduwe om het leven heeft gebracht.

Na 25 jaar stond oud-presentator Wil Simon weer voor de camera’s van het programma Opsporing Verzocht,samen met Anniko van Santen. © René van de Esschert.

Uw man en mijn moeder deelden 40 jaar een geheim

Anonieme briefschrijver

Will Simon
Afgelopen week besteedde ook het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Oud-presentator Will Simon stond zelfs weer voor de camera omdat hij in de allereerste uitzending van het programma een oproep deed aan getuigen om zich te melden. 25 jaar na zijn laatste optreden deed hij dat opnieuw.

Sinds die uitzending kreeg de politie ruim 25 tips, waaronder mogelijke namen van de anonieme briefschrijver.

Geheim
Ook kwamen een derde en een vierde brief binnen. In de derde brief heeft de schrijver het over ‘mijn moeder die al meer dan 40 jaar een groot geheim meedraagt’. ‘Zij heeft in dat huis gewerkt. Na die verschrikkelijke dag is zij verhuisd. Zij is jaren bang geweest dat uw man wat zou zeggen of naar de politie zou gaan. […] Maar voor mijn moeder is het leven de laatste jaren een hel. Uw man en mijn moeder deelden 40 jaar een geheim. […] Ik hoop voor alle mensen die dit op hun geweten hebben inclusief mijn moeder (dat) er recht wordt gedaan aan dit drama.’

De laatste brief kwam donderdag 25 februari binnen, bij dezelfde vrouw die de eerdere brieven ontving. Zij woonde destijds in Den Haag, net als mevrouw Gijsbers, die in een kamer aan het Sweelinckplein woonde.

Verjaard
Rechercheur Leo Simais van het Coldcaseteam doet nu een dringend beroep op de briefschrijver om contact op te nemen, via 0900-8844 of rechtstreeks via [email protected] ‘Omdat de zaak verjaard is, kan er niemand meer voor vervolgd worden. De briefschrijver kan dus met een gerust hart zijn identiteit aan ons bekend maken. Voor de nabestaanden van mevrouw Gijsbers zou dit een eind kunnen maken aan jarenlang onbeantwoord gebleven vragen,’ meldt hij via de site van de politie.