Opnieuw discussie over nut van nachtburgemeesters

In Comm, de nieuwe naam van het Museum voor Communicatie aan de Zeestraat, wordt eind volgende maand een discussieavond gehouden over het nut van nachtburgemeesters.

“Is het nachtburgermeesterschap wel een echte baan met impact?”, is een van de vragen die centraal staan op deze avond. “Wat doet een nachtburgemeester en waarom willen zoveel steden er een hebben? Hoe groot is het belang van de nachtburgemeester? Is het wel een echte baan met impact?” Aan het discussiepanel op woensdag 22 november wordt onder meer meegewerkt door nachtburgemeester Mirik Milan van Amsterdam, Justin Verkijk van Den Haag FM en Peter Bos van de Haagse Stadspartij.

De bijeenkomst wordt geleid door Steven van Lummel. Deze Haagse kunstenaar probeerde in 2011 de Haagse nachtburgemeester René Bom (grote foto) ‘af te zetten’. Van de daarvoor opgerichte Haagse Nachtpartij werd, na massale steunbetuigingen vanuit het uitgaanscircuit voor Bom, nooit meer iets vernomen. In 2014 nam Van Lummel het initiatief voor een Nachtraad, maar ook dat plan stierf een stille dood.

Nachtburgemeesterscongres

Komend weekend wordt het jaarlijkse nachtburgemeesterscongres gehouden in Delft. De Delftse nachtburgemeester Leo Quack neemt zijn collega’s uit Nederland en België zaterdag op sleeptouw door zijn stad. De gemeente Delft en de middenstand in de Haagse buurgemeente hebben daarvoor een uitgebreid programma samengesteld.