Opnieuw megaboete Haga Ziekenhuis na verkeerd handelen

Voor de tweede keer in een jaar krijgt het Haga Ziekenhuis in Den Haag een megaboete opgelegd door de rechter.  Het ziekenhuis, dat het financieel al moeilijk heeft, moet een kwart miljoen euro betalen aan een ontslagen werknemer.

De nieuwe uitspraak betreft de manier waarop een unithoofd in het ziekenhuis na een sabbatical van een aantal maanden te horen kreeg dat ze niet goed functioneerde. Hoewel de werkneemster al ruim 21 jaar in het ziekenhuis werkte zonder klachten over haar functioneren, werd ze op non-actief gezet. De kantonrechter vindt dat het ziekenhuis ernstige verwijten valt te maken over de manier waarop het met de werkneemster is omgegaan. De werkneemster krijgt een schadevergoeding van 125.000 euro en eenzelfde bedrag aan onder meer gederfde inkomsten.

Een woordvoerder van het HagaZiekenhuis zegt niet inhoudelijk te kunnen reageren op de nieuw opgelegde boete. ,,Het vonnis is in de kerstvakantie binnengekomen en dat gaan we bestuderen.”

Barbie

Het gluren in het medische dossier van reality ster Barbie door onbevoegde personeelsleden was vorig jaar al de aanleiding voor een boete van bijna een half miljoen euro. De Autoriteit Persoonsgegevens, die onderzoek deed naar die zaak, zei afgelopen zomer te zijn geschrokken dat het ziekenhuis de beveiliging van patiëntendossiers toen nog onvoldoende op orde had. Het ziekenhuis heeft beroep aangetekend tegen de boete  in de ‘Barbie zaak’ en die procedure loopt nog.