Oproep: stop sollicitatieplicht oudere werklozen

ww

Werkloze ouderen komen maar moeilijk aan de bak. Zo moeilijk, dat solliciteren een frustrerende klus is. Vakbond CNV heeft de oplossing: versoepel de sollicitatieplicht.

Van de 45-plussers was 6,1 procent van de beroepsbevolking in maart werkloos. Sinds eind vorig jaar daalt de werkloosheid in die leeftijdscategorie.

Arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit Tilburg zegt in Trouw dat desollicitatieplicht voor 60-plussers helemaal moet verdwijnen. Hij noemt het een een ‘generaal pardon voor ouderen’: “Haal de frustratie weg van het steeds maar weer moeten solliciteren zonder resultaat door aan mensen de mogelijkheid te geven niet langer beschikbaar te zijn”, zegt Cremers.

Steun van CNV
Cremers krijgt in de krant steun van CNV Vakmensen. Voorzitter Piet Fortuin van die vakbond vindt dat er een regeling zou moeten komen voor werkloze 55-plussers, omdat vanaf die leeftijd het perspectief op werk minder wordt. “Daarom vinden wij dat 55-plussers die vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn, vrijstelling van de sollicitatieplicht moeten kunnen krijgen.”

Minister Asscher van Sociale Zaken zei eind vorig jaar al dat mensen die minder dan een jaar voor hun pensioen zitten niet meer hoeven te solliciteren.