Oude en nieuwe wethouder in de clinch over Duindorp

Den Haag is de stad van de diplomatie, maar dit weekeinde even niet. Wethouder Rabin Baldewsingh, die van zijn hart zelden een moordkuil maakt, heeft naar aanleiding van recente ‘racistische incidenten’ in de kustwijk Duindorp een kleine Twitter-storm ontketend. “Dit is in- en intriest. Ik ben woest. Dit kan toch niet in ons Den Haag! Ben benieuwd wat de politiek hiervan vindt. Was dit in de Schilderswijk gebeurd, dan was Nederland te klein. Wat vindt Groep de Mos hiervan? Of waren ze niet bereikbaar?,” zo tweet Rabin Baldewsingh.

Richard de Mos, die een linkse directe in het verleden meestal met evenveel munitie vanaf de rechterflank pareerde, reageert voor zijn doen koel en afgemeten op de sneer van de PvdA’er, blijkbaar in het besef dat een gematigde toon een (toekomstige) wethouder wellicht beter past. “Hé bah, wat een wethouder onwaardige reactie. Iedere vorm van geweld keurt Groep de Mos ten stelligste af! Dus ook deze,” tweet De Mos.

Dat de fractievoorzitter van de grootste partij in de Haagse raad niet alle kikkers in de kruiwagen weet te houden, blijkt uit de reacties van John van Zweden, de bekende Haagse ondernemer, die op de kandidatenlijst van Groep de Mos de vijftiende plek bezette. “Beste Rabijntjuh. Opmerking van een clown. Zijn we wel gewend van je. Je begint een beetje op Silvana te lijken,” klinkt het nogal kleinerend. “Ons Rabijntjuh ken errug slegt teguh zuh vuhlies. Zijn laatste stuiptrekking is nog ff GDM gallen. We zijn eindelijk verlost van de @PvdADenHaag in #denhaag. Gelukkig maar,” tweet Van Zweden vervolgens nog vanuit Engeland, waar hij vandaag de voetbalwedstrijd van Manchester City tegen zijn eigen Swansea City heeft bezocht (overwinning van Manchester met 5-0).

Duindorp is een heet hangijzer. De vraag waarvoor de Haagse politiek zich naar aanleiding van recente gebeurtenissen gesteld ziet, is of hier nu sprake is van ‘racistische incidenten’ – zoals PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster het formuleert. Of van een ‘structureel probleem van pesterijen, uitsluiting en xenofobie in de wijk Duindorp’, zoals NIDA-raadslid Adeel Mahmood het omschrijft. Onder het motto ‘iedereen moet zich veilig voelen in Duindorp’ heeft Balster inmiddels een debat aangevraagd in de raad. Dat staat voor komende week op de agenda.

Groep de Mos houdt zich in de publieke discussie over Duindorp op de vlakte. De partij heeft er veel kiezers. Met 47,2% van de stemmen bij de recente raadsverkiezingen was de partij verreweg de grootste in het oude kustdorp, ruim voor PVV en ChristenUnie/SGP.