Remkes: ‘Rekening autobranden jaarwisseling moeten bij daders en ouders van minderjarigen worden gelegd’

In navolging van het Openbaar Ministerie laat in Den Haag ook waarnemend burgemeester Johan Remkes er geen misverstand over bestaan waar de rekening van de autobranden rondom de jaarwisseling in Duindorp moet worden gelegd: bij de daders en – in geval die daders minderjarig zijn – bij hun ouders.

 

Remkes vindt ook dat de straffen voor het in brand steken van auto’s omhoog zouden moeten, liet hij gisteren aan NU.nl weten. Hij vindt dat de straffen op dit moment te laag zijn, waardoor er te weinig sprake zou zijn van een afschrikkend effect op jongeren die erop uit zijn om andermans spullen te vernielen.

Remkes

‘Het is misschien niet zo gek om naar de strafmaat te kijken’, zei Remkes. ‘Een strafmaat kan preventief werken’. Hij verwacht dat ouders sneller hun kinderen op crimineel gedrag zullen aanspreken als er in het geval van misdragingen ‘een stevige rekening’ op de mat kan ploffen.

Jonge brandstichters riskeren nu – afhankelijk van de omstandigheden – enkele maanden jeugddetentie of een taakstraf van 60 tot 120 uur.