Ringen van 2,5 meter hoog op strand Scheveningen

Op het strand van Scheveningen verrijst vanaf maandag (12 februari) een nieuw, groot en spectaculair zandkunstwerk: Ringen aan Zee van Bruno Doedens. Vanaf eind deze maand is het mogelijk een wandeling te maken door deze ringen van tien kilometer. De ringen krijgen bovendien zandgezichten en reuzenschelpen, die vertalen vertellen en gedichten voordragen over de geschiedenis van Scheveningen. Ringen aan Zee is onderdeel van het Haagse themajaar Feest aan Zee; 200 jaar badplaats.

Maandag zullen twee zilverkleurige graafmachines op het Scheveningse strand verschijnen die Ringen aan Zee zullen uitgraven. Ze worden aangestuurd met behulp van GPS. Na ruim een week zijn de eerste, binnenste ringen zichtbaar die maar liefst 2,5 meter hoog zullen zijn. Naar buiten toe worden de ringen steeds lager, tot 1,20 meter. Naar schatting is het 150 bij 300 meter grote zandkunstwerk, waarvoor maar liefst 20.000 kubieke meter zand wordt gebruikt, na twee weken helemaal af. Het bestaat dan uit twintig ringen die staan voor tweehonderd jaar badcultuur Scheveningen-Den Haag. Zand, wind, lucht, water en graafmachines voor herstelwerkzaamheden spelen tot de einddatum 12 april voortdurend een fascinerend en dynamisch erosiespel met de ringen.

Ringen aan Zee is een project van landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens en SLeM (Stichting Landschapstheater en Meer). Hun visie: “Het alledaagse ongewoon maken en zo ruimte scheppen voor verbeelding en verwondering.” SLeM opereert op het snijvlak van landschapsarchitectuur, locatietheater, beeldende kunst en film en onderzoekt hoe kunst een landschap kan vormen en vervormen.

(Ringen aan Zee; foto-montage: Bruno Doedens/SLeM)