Rookverbod op Nederlandse stranden ?

© EPA.

In België wordt volgende week door burgemeesters van kustgemeentes gesproken over een rookverbod op het strand. Sigarettenpeuken zijn daar de hardnekkigste vorm van zwerfvuil en dat moet stoppen, zo is de gedachte. Wat voelen Nederlandse kustgemeentes voor een dergelijke maatregel? We maakten een rondje.

Noordwijk

Ben jij voor of tegen een rookverbod op het strand

Het college in Noordwijk is volmondig vóór een rookverbod. ,,We richten ons als gemeente op gezond oud worden, daar past een rookverbod op het strand bij”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Hij beseft dat de uitvoering van zo’n rookverbod lastig zal zijn. ,,Het zal een hele uitdaging zijn dat op orde te krijgen, maar we zullen nauw overleggen met strandexploitanten. Wij willen gewoon een schoon strand. Dat moet bij iedereen doordringen.”

Bij het schoonhouden van het strand doet de gemeente een beroep op de strandgangers. ,,Zo’n peuk is echt milieuvervuiling”, stelt de woordvoerder. ,,Het is daarom vooral aan de beleefdheid van de mensen om hun zooi op te ruimen. We stimuleren mensen door grote bakken neer te zetten waar ze hun sigaretresten in kunnen gooien.”

Strandgangers in Noordwijk © ANP.

Bloemendaal

Aan de kust bij Bloemendaal liggen vooral veel uitgedrukte peuken rondom de paviljoens, zegt een woordvoerder van de gemeente. De paviljoenhouders moeten die zelf opruimen. 

Er wordt op dit moment niet aan een rookverbod gedacht. Wel voert een stagiair van de Radboud Universiteit op dit moment een onderzoek uit naar weggooigedrag. ,,We bekijken wat nu de handigste manier is om het aantal peuken op het strand te verminderen en hoe je het best het weggooigedrag kunt verminderen.” 

Op dit moment loopt een proef op een gedeelte van het strand, waar asbakken zijn geplaatst.

Een meisje ziet de zon ondergaan op het strand bij Bloemendaal © ANP.

Hoek van Holland

De gemeentelijke schoonmaakdienst, die verantwoordelijk is voor het schoonmaken van het strand van Hoek van Holland, reageert nuchter op een mogelijk rookverbod. ,,Wij ruimen de boel op en de volgende dag zijn de mensen weer welkom”, zegt een woordvoerder van stadsbeheer. ,,Ik heb even wat rondgebeld, maar heb geen klachten gehoord over het aantal sigaretten. Het is nog geen issue hier.”

Badgasten smeren zich in op het strand van Hoek van Holland © ANP.

Katwijk

De gemeente heeft op dit moment ,,geen visie op dit onderwerp”. Zij ziet het strand als een openbare ruimte en er is geen rookbeleid op het strand. Wel geldt er een rookverbod in de strandpaviljoens.

Een tropische stranddag in Katwijk in 2015 © ANP.

Zandvoort

Een woordvoerster van de gemeente kan alleen zeggen dat er in het verleden acties zijn geweest om het aantal peuken op het strand te reduceren. Inhoudelijk heeft ze verder niets toe te voegen.

Het strand van Zandvoort © ANP.

Scheveningen

De gemeente Den Haag is vrij resoluut over een eventueel rookverbod: ,,Omdat het in België speelt, betekent het niet dat het bij ons aan de orde is. Het belangrijkste is dat iedereen zijn eigen afval opruimt.”

Op het strand van Scheveningen worden zogenaamde beachcleaners gebruikt. Na een drukke stranddag maken die ’s nachts het strand schoon. De wagens zuigen het zand op, dat daarna het vuil eruit filtert. Het schone zand wordt daarna gewoon weer uitgestrooid op het strand.

Scheveningen ziet niet veel in een rookverbod op het strand © anp.

Buitenland

In Frankrijk is er al een verbod ingevoerd op de stranden in Cannes, Nice en Antibes. In maart besloot een strand in Wales dat voorbeeld te volgen. Zij willen zo voorkomen dat kinderen beginnen met roken.