Scheveningen krijgt korenmolen terug

Vandaag is bekendgemaakt dat de gemeente Scheveningen weer een molen wil geven. De laatste molen die Scheveningen-dorp kende was ‘De Vriendschap’. Deze korenmolen stond op de hoek van de Marcelisstraat en de Badhuiskade, waar tegenwoordig sportschool In-Tension gevestigd is.

De Vriendschap werd in 1938 gebouwd door de Rotterdamse meestertimmerman en molenmaker Roelof van Schaick. De eerste molenaar was de heer B. Pronk. In januari 1861 brak er brand uit in de molen en werd deze grotendeels verwoest. Koning Willem III was getuige van de brand en schonk de toenmalige molenaar Van Duijne een bedrag van 200 gulden.

Na het verlies van De Vriendschap was er nog slechts één molen op Scheveningen: De Vier Winden. Deze molen was gevestigd nabij de Witte Brug en brandde in 1873 ook af. Hiermee verdween de molen definitief van Scheveningen.

Omdat molens de laatste jaren weer in trek zijn heeft de gemeente besloten om Scheveningen weer te voorzien van een korenmolen. “Het past precies in ons beleid om vakmanschap te ondersteunen én Scheveningen meer toeristische attracties te bieden”, aldus de woordvoerder van de gemeente. “Als je ziet dat een Nationale Molendag zo’n 100.000 bezoekers trekt vinden wij dat Scheveningen daar ook best een graantje van kan meepikken.”

De gemeente heeft zijn oog laten vallen op het hondenuitrengebied bij de Blinkerd om de molen te realiseren. “Het is de perfecte plek, dichtbij de originele locatie van De Vriendschap en er is genoeg ruimte. We gaan zo snel mogelijk beginnen met de bouwwerkzaamheden, zodat bij de eerstvolgende Nationale Molendag in mei al wat te bezoeken valt.”